Индийски, британски и датски учени разкриха как индската цивилизация, която

...
Индийски, британски и датски учени разкриха как индската цивилизация, която
Коментари Харесай

Разкриха загадка, свързана с най-древната цивилизация

Индийски, английски и датски учени разкриха по какъв начин индската цивилизация, която е считана за най-древната в света, достигнала подем, без да е имало огромна река на територията.

По време на съществуването си преди към 4600-3900 години индската цивилизация процъфтяла сред речните системи Ганг-Джамна и Инд, въпреки да била отдалечена от огромни реки. Учените обаче открили, че на територията имало огромен речен канал, който през днешния ден е част от река Сатледж.

При проучването на канала се изяснило, че течението му се трансформирало преди към 8000 години и това довело до понижаване на наводненията. По това време сезонните дъждове били самобитни източници на вода в долината. През 2016 година индийски учени показаха доказателства, че индската цивилизация евентуално е най-древната на планетата.

Индската (харапска) цивилизация съществувала в долината на река Инд. В градовете имало канализация и публични тоалетни, а в селата - напоителни системи. Тя стигнала до крах към 17-и век прочие Христа. Нашествията на предците на днешните иранци и индийци са считани за една от най-вероятните аргументи за гибелта й. Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР