Индийската сонда “Чандраян-3 успешно кацна на повърхността на Луната, съобщиха

...
Индийската сонда “Чандраян-3 успешно кацна на повърхността на Луната, съобщиха
Коментари Харесай

Индийската сонда Чандраян-3 кацна на Луната

Индийската сонда “Чандраян-3 ” сполучливо кацна на повърхността на Луната, оповестиха международните информационни организации, базирайки се на Индийската организация за галактически проучвания (ISRO).

Спускаемият модул се спусна в региона на Южния полюс на Луната – на същото място, където планираше да се нарежда претърпялата повреда съветска станция “Луна-25 ”. Така “Чандраян-3 ” стана първият уред, осъществил кацане в този регион на естествения сателит на Земята. 

Мисията до земния сателит започва на 14 юли.

“Чандраян-3 ” е третият уред за проучване на естествения сателит на Земята, който Индия изстрелва. Началото на индийската лунна стратегия беше сложено с орбиталния уред “Чандраян-1 ”, който беше изпратен към Луната  през 2008 година Втората лунна задача на Индия “Чандраян-2 ” започва през 2019 година и с изключение на извеждането на уред в орбита включваше и кацане на модула “Викрам ”. Тя приключи с крах – спускаемият модул се разруши при конфликта с лунната повърхнина, само че орбиталната станция “Чандраян-2 ” продължава да обикаля към естествения сателит на Земята.

Индия става четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, осъществила меко кацане на Луната. 

На сондата се намира дребен луноход, който ще изследва покрайнината към зоната на кацането.

Индия се гордее и с изпращането на спътник към Марс. Страната рутинно изстрелва спътници над Земята с доста по-малко финансови запаси от други народи. Мисията до Червената планета струваше към 65 милиона $ –  по-малко от бюджета на холивудски екшън .
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР