Индийската полиция нахлу в офиса на новинарски портал и в

...
Индийската полиция нахлу в офиса на новинарски портал и в
Коментари Харесай

Индийската полиция нахлу в домове на журналисти от NewsClick в разследване за незаконно финансиране

Индийската полиция нахлу в офиса на новинарски портал и в домовете на публицисти и писатели, свързани с него, като част от следствие на хипотетично нелегално задгранично финансиране на медиите компания, съгласно двама държавни чиновници.

Лаптопи и мобилни телефони са били отнети като част от следствието на медийната компания NewsClick, оповестиха чиновниците и някои от публицистите във вторник.

Продължете да четете < /h2> лист от 3 елементаИндия получава най-ниските дъждове от 5 години, селскостопанското произвеждане ще бъде наранено

Афганистан затваря посолството в Индия, като се базира на неналичието на дипломатическа поддръжка Индия споделя на Канада да изтегли 41 дипломати поради разрива в убийството на сикхите: Доклад завършек на списъка

„ Специален екип за следствие стартира интервенция по търсене, с цел да разпознава всички тези лица, които евентуално са получавали средства от чужбина, с цел да ръководят медийна група с съществена цел разпространяване на задгранична агитация “, сподели чиновник в Министерството на вътрешните работи (MHA). ), наблюдаващ нападенията на полицията в Делхи.

Индийските управляващи записаха дело против уеб страницата и неговите публицисти на 17 август, седмици след отчет на New York Times, в който се твърди, че уебсайтът е получил средства от американски милионер, който, написа Times, е финансирал разпространяването на „ китайска агитация “. NewsClick отхвърли обвиняванията.

Активите са част от следствие на Дирекцията за правоприлагане, индийската организация за надзор на финансовите закононарушения, по съмнение за пране на пари от NewsClick, сподели служителят.

Друг чиновник на MHA сподели, че нападенията са били извършени допълнително от дузина домове на публицисти и някои други писатели, свързани с NewsClick.

„ Не сме арестували никого и интервенциите по издирването към момента не престават “, сподели вторият чиновник.

Двамата чиновници отхвърлиха да бъдат разпознати, защото не бяха упълномощени да приказват с медиите. Говорител на полицията в Делхи сподели, че не е в „ позиция да разяснява сега “.

Длъжностните лица на NewsClick не бяха незабавно налични за коментар. Уебсайтът на компанията споделя, че рапортува за вести от Индия и другаде с акцент върху „ прогресивните придвижвания “.

Основателят на NewsClick Прабир Пуркаястха сподели тогава, че обвиняванията не са нови и че организацията ще отговори на тях в съда.

„ Принудителни дейности “

Пресклубът на Индия съобщи, че е надълбоко смутен от нападенията.

В изказване на алианса ИНДИЯ, коалиция от 28 опозиционни политически партии, се споделя, че през последните девет години държавното управление съзнателно е преследвало и потискало медиите, като е употребило разнообразни проверяващи организации.

„ Дори ако… да повярвате на тези обвинявания в най-лошия случай, бихте могли да се насочите към ръководството на уеб страницата, само че това, което виждаме в този момент, е, че даже младши чиновници са обект на набези, даже сътрудниците са обект на набези “, Шоаиб Даниял, политически редактор в уеб страницата за вести Scroll, сподели пред Al Jazeera.

„ Индия има извънредно драконовски законов режим на тероризма, при който хората могат да бъдат задържани и затваряни в продължение на години без правосъден развой “, добави той.

Говорител на националистическата Bharatiya Janata Party (BJP) на премиера Нарендра Моди сподели, че нападенията са били оправдани, защото задграничното финансиране на медийни групи би трябвало да бъде оценено от проверяващите организации.

Страната падна до 161-во място в Световния показател за независимост на пресата, годишна ранглиста на организацията с нестопанска цел „ Репортери без граници “, от 150-то място предходната година, което е най-ниското му място до момента. Правителството на Моди отхвърля класацията на групата, поставяйки под подозрение нейната методология и споделя, че Индия има витална и свободна преса.

Връзките сред Индия и Китай са обтегнати от 2020 година, когато при конфликти сред армиите на двете прилежащи страни в противоречива гранична зона починаха минимум 20 индийски бойци и четирима китайски военнослужещи.

Оттогава Ню Делхи забрани доста приложения, притежавани от Китай, в това число TikTok, и стартира данъчни следствия на някои китайски компании за мобилни телефони.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР