Индийската организация за космически изследвания извърши маневра за преминаване на

Индийската организация за космически изследвания извърши маневра за преминаване на ...

Индия изпрати станция към Луната.


Индийската организация за космически изследвания извърши маневра за преминаване на космическата станция "Чандраян-2" от околоземна орбита към траектория на полет към Луната.

Както бе оповестено на сайта на организацията, апаратът по-рано постепенно бе повдигнат на по-висока околоземна орбита, а след маневрата е планирано към 20 август да бъде изведен в окололунна орбита.

"Чандраян-2" успешно извърши заключителната маневра по корекция на орбитата си и се отправи към Луната", оповести индийското космическо ведомство. По-рано орбитата на космическия апарат постепенно бе повдигана 5 пъти от 23 юли до 6 август.

Космическата станция "Чандраян-2" се отправи към Луната на 22 юли. Очаква се, че космическият апарат да се доближи до естествения спътник на Земята на 20 август и след това да започне да избира площадка за кацане на спускаемия модул в района на Южния полюс. Прилуняването е планирано за 7 септември.

Космическият апарат "Чандраян-2" включва орбитален модул, спускаме модул и луноход. Планирано е спускаемият модул "Викрам" да достави 27-килограмовия луноход "Прагиян" върху лунната повърхност, за най-малко един лунен ден (14 земни денонощия). Предвижда се орбиталният модул да функционира около година.

Както по-рано съобщи индийското космическо ведомство, районът на Южния полюс не е избран случайно за кацане на апарата. Тази част от Луната досега не е била изследвана. Сред главните цели на експедицията ще е търсенето на вода. Освен това в района на Южния полюс има образувания от лунни скали, които могат да помогнат за разбирането и изучаването на геоложката история на естествения спътник на Земята.

Източник: blitz.bg