Индия защити решението си да забрани износа на пшеница след

...
Индия защити решението си да забрани износа на пшеница след
Коментари Харесай

Защо забраната за износ на пшеница на Индия има значение за света

Индия отбрани решението си да забрани износа на пшеница след рецензии, че може да утежни световната обстановка с питателните доставки след началото на войната в Украйна.

„ Ако всички стартират да постановат ограничавания за експорт, това ще утежни рецесията “, сподели немският министър на храните и земеделието Джем Йоздемир след оповестяването на възбраната през май, оповестиха BBC.

Според министърът на търговията на Индия Пиюш Гоял възбраната за експорт не би трябвало да визира международните пазари, тъй като страната не е главен експортьор на пшеница, макар че е на второ място по произвеждане в света.

Глобални цени на пшеницата

Забраната на Индия да изнася пшеница от границите на страната беше оповестена на 13 май, откакто ненадейно горещото време за сезона засегна реколтата и това докара до повишаване на цените.

Въпреки че Индия не е главен експортьор на пшеница, този ход разтревожи международните пазари, като показателят на чикагската пшеница се увеличи с близо 6%.

Цените на някои от главните типове пшеница се покачиха за няколко дни, достигайки пик на 17-18 май.

Покачване на цените на пшеницата

Цените на пшеницата се покачиха през март и април след съветската инвазия в Украйна, както и цените на другите хранителни артикули.

Милиони тонове не могат да изоставен Украйна, която е един от най-големите експортьори в света.

Кели Гоуъри - от изследователската група за селскостопански данни Gro Intelligence обясни, че възбраната на Индия е довела до скок на цените, тъй като „ световните купувачи са зависели от доставките от Индия, откакто износът от Черноморския район е понижен “.

Стотици хиляди тонове пшеница са блокирани на индийско пристанище

Около 4 хиляди камиона, натоварени със зърно, и няколко кораба чакат решение да потеглят след възбраната за експорт

Кой е обиден от възбраната на Индия?

Индия е вторият по величина производител на пшеница в света, само че съставлява по-малко от 1% от международната търговия с пшеница.

Но тъкмо преди да разгласи възбраната, Индия си беше сложила за цел да усили износа, като изпрати рекордните 10 милиона тона пшеница тази година, спрямо едвам два милиона предходната година, което значи доста упования и подписани контракти с възмоните получатели.

Водещи експортни пазари на Индия са Бангладеш, Непал и Шри Ланка, както и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Опитите на Индия да усили износа на пшеница

През 2019-2020 година Шри Ланка и ОАЕ са внесли повече от 50% от пшеницата си от Индия, съгласно Обсерваторията на икономическата трудност (OEC), а Непал е внесъл повече от 90%.

Все още не е ясно дали тези страни към момента ще получават индийска пшеница по съществуващи контракти или ще получат доставки по бъдещи покупко-продажби.

Международният валутен фонд прикани Индия да преразгледа възбраната за експорт, заявявайки, че тя може да изиграе забележителна роля в подпомагането на облекчаването на актуалната рецесия с доставките на пшеница за тези страни, най-засегнати от войната в Украйна.

Лошо време и високи цени на торовете

Освен войната в Украйна, времето е оказало въздействие и в някои огромни страни експортьорки на пшеница.

„ Суша, наводнения и горещи талази заплашват културите в някои други огромни производители (САЩ, Канада и Франция) “, споделя Кели Гоуъри от Gro Intelligence.

Световното произвеждане на пшеница за интервала 2022-2023 година ще бъде най-ниското от четири години, а международните ресурси от пшеница се чака да бъдат най-ниските за шест години, съгласно отчет на държавното управление на Съединени американски щати.

Gro Intelligence показва, че световните цени на торовете са се утроили през последната година, рискувайки „ доста “ понижаване на добивите през тази година.

Световните ресурси от пшеница са до най-ниското си равнище от финансовата рецесия през 2008 година

Китай, най-големият производител на пшеница в света за голямото си население, съобщи през март, че зимната годишна продукция може да бъде " най-лошата в историята " заради изобилните превалявания през 2021 година

Все още има неустановеност по отношение на действителното положение на реколтата и дали тя ще бъде мощно наранена или не.

Но, в случай че е по този начин, Китай може също да изиска да купува пшеница на международните пазари, с цел да запълни запасите си, в допълнение затягайки световните доставки и повишавайки цените.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР