Индия винаги е имала сложни взаимоотношения с алкохола, още преди

...
Индия винаги е имала сложни взаимоотношения с алкохола, още преди
Коментари Харесай

Властите в Делхи забъркаха голяма алкохолна каша

Индия постоянно е имала комплицирани взаимоотношения с алкохола, още преди отпред на ръководството й да застане Нарендра Моди - човек с претенциите да е цялостен монах. Допреди 15-ина години минаваше за невъзпитано да употребяваш алкохол обществено. Изключение правеха висшите касти, за които западните табиети постоянно са били по-предпочитани от традициите. С разкрепостяването на междинната класа обаче тези неща се трансформираха и Индия замязя на всички равнища на западния свят, в това число и във връзка с пиенето. Поне по този начин беше, до момента в който управляващите в столицата Ню Делхи не влязоха като слон в стъкларски магазин в бизнеса с алкохолни питиета.

2021 година надали беше сполучлив миг за алкохолни революции - доста държавни управления откриха, че в пандемията злоупотребата с алкохол в подопечните им страни е отишла към пагубно високи равнища. В дългите месеци на изолираност за доста хора чашката беше най-хубав, постоянно единствен другар. Управата на индийската столица реши, че това е уместно време за фрапантни промени.

До предходната година продажбата на алкохол беше

 

монопол на страната

 

През ноември 2021 година обаче управляващите в Ню Делхи разкрепостиха бранша и позволиха частни компании на пазара, като им разрешиха сами да дефинират цените и да оферират промоции. За задачата столицата бе разграничена на 32 зони, в които се позволиха по 27 места за продажба на алкохол. В състезанията бяха поставени ограничавания по какъв брой магазина може да има един търговец, с цел да не се стига до господстващо състояние. Целта на цялата промяна беше да постави завършек на корупционните схеми, с които от години бе обрасла държавната мрежа, както и да изсветли черния пазар. Наред с либерализацията бе свалена възрастта за приложимост на алкохол - от 25 на 21 година, бяха позволени доставките, а работното време бе удължено до 03:00 часа през нощта.

С това настъпи ерата на огромните алкохолни разпродажби. Държавните магазини оповестиха невероятни отстъпки, с цел да се отърват от стоката, преди да връчат бизнеса на частните. Част от новите играчи пък стъпиха на пазара с такива промоции, че от 849 раздадени лиценза действително заработиха единствено 468 - другите взеха решение, че не могат да устискат на ниските цени. Дори с толкоз магазини обаче за феновете на алкохола в Делхи

 

настъпи един чудноват happy hour

 

В столицата обаче ръководи черна гарга - партията Аам Адми (в превод партията на елементарния човек, в резюме наричана ААP). Тя се роди преди десетина години в антикорупционното придвижване и е контра на индийската политическа класа съвсем във всичко. Столичната територия е единствената дружно с Пенджаб, които са в ръцете й. Управлението обаче се дели дружно с централното държавно управление на партията на Нарендра Моди BJP. Така лейтенант-губернаторът - назначен от BJP, следи под лупа дейностите на по-малката партия. И откри недостатъци на новата алкохолна политика, като изиска инспекция за противозаконни практики и излезе с разрушителен отчет, съгласно който приходите от акцизи са намалели, вместо да се усилят. Заговори се за " процедурни пропуски ", което в Индия е евфемизъм за корупция.

Атаката стресна локалните управляващи и те бързо анулираха измененията, като оповестиха, че от 1 август всички частни магазини за алкохол се затварят и остават да работят единствено държавните. Така в края на юли в Делхи настъпи нова алкохолна вакханалия с обезверени промоции за разпродажба на стоката в частните магазини. След като няколко дни пред тях се виеха опашки от народ, купуващ две бутилки на цената на една, последва нова смяна в желанията на делхийската администрация и тя разгласи, че ще остави частните магазини да работят до края на август,

 

с цел да няма метежи и вълнения,

 

след което връща остарелия държавен монопол за шест месеца.

1 август обаче пристигна, а частните магазини се оказаха затворени. Този път бе оповестено, че ще се чака разрешението на лейтенант-губернатора, с цел да отворят. Междувременно не работят и държавните - те пък трябваше да отворят на 1 септември. Така Делхи на процедура мина към изсъхнал режим. Когато частните въпреки всичко отвориха, доста от тях се оказаха с празни лавици - промоциите " 2 за 1 " си споделиха думата.

В края на август делхийското държавно управление разгласи, че се връща в продажбата на алкохол с 500 магазина, част от тях към метростанциите, в моловете и добре охранявани места. Част от държавните магазини би трябвало да са чисто нови - огромни, светли и подредени като контрапункт на досегашните тъмни, мрачни и схлупени обекти. Наново тече и лицензиране на производителите, като тук е напряко джунгла - до 30 август имаше регистрирани 360 марки, 230 от които задгранични, а останалите - локални.

Магазините ще отворят точно на поредност от религиозни празници за Индия, в които използването на алкохол не е по никакъв начин целесъобразна. Тъй че управляващите се надяват най-накрая търсенето и предлагането да се срещнат. Историята дотук обаче допуска, че сигурно ще има някоя нова изненада.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР