Индия увери, че износът ѝ на рафинирани продукти за Европа

...
Индия увери, че износът ѝ на рафинирани продукти за Европа
Коментари Харесай

Индия отрича да заобикаля санкциите на ЕС на руския петрол

Индия увери, че износът ѝ на рафинирани артикули за Европа е в сходство с европейския режим на наказания.

Позицията на страна идва, откакто Европейският съюз изрази опасения по отношение на закупуването на индийски рафинирани горива, създадени от съветски недопечен нефт.

Вчера висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел съобщи пред " Файненшъл таймс ", че се търсят способи за спиране на продажбата на индийски рафинирани горива, които се създават от съветски недопечен нефт.

" Ако дизелът или бензинът, които влизат в Европа от Индия, се създават с съветски нефт, това сигурно е заобикаляне на санкциите и страните членки би трябвало да подхващат ограничения ", акцентира топ дипломатът на Европейски Съюз.

Това беше първият път, когато Борел декларира, че Брюксел би трябвало да работи, с цел да спре този импорт. Острото му изявление идва в миг, когато западните страни подхващат ограничения за затягане на глобите против съветския енергиен бранш.

Борел съобщи, че ще повдигне въпроса пред външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар.

Запитан за изказването на Борел, че Европейски Съюз би трябвало да наложи наказания върху рафинирани индийски петролни артикули, употребяващи съветски нефт, самият Джайшанкар уточни: " Моето схващане за регламента на Съвета на Европейски Съюз е, че ако съветският недопечен нефт премине през забележителна преправка в трета страна, той към този момент не се третира като съветски. Бих ви посъветвал да погледнете регламента на Съвета 833/2014 година ".

След индийския министър въпроса разяснява и заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която акцентира, че въпросът не е завършен.

" Няма подозрение по отношение на правното съображение на глобите. Разбира се, това е полемика, която ще проведем с другари, само че тя ще бъде с протегната ръка, а не като сочене с пръст ", посочи тя.

Индийските рафинерии, които преди купуваха съветски нефт рядко заради високите транспортни разноски, внесоха сред 970 000 и 981 000 барела дневно от него през фискалната 2022/23 г. (април-март), което е над 1/5 от общия импорт на гориво в страната.

Най-големият производител на нефт в Русия - " Роснефт ", и индийската държавна компания " Индиън ойл корпорейшън " подписаха съглашение за значително увеличение и диверсификация на сортовете нефт, доставяни в Индия.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Индия изнасяше за Европа приблизително по 154 000 барела дизелово и реактивно гориво дневно. Този експорт обаче набъбна до 200 000 барела дневно, откакто от 5 февруари тази година ЕС забрани вноса на съветски петролни артикули.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР