Индия стартира успешно своята втора мисия към спътника на Земята,

Индия стартира успешно своята втора мисия към спътника на Земята, ...

Индия стартира успешно своята втора мисия към Луната.


Индия стартира успешно своята втора мисия към спътника на Земята, като този път всичко мина по план, коментира BBC.

Точно в 14:43 часа местно време на 22 юли совалката Chandrayaan-2 потегли към открития космос от площадката на космическата станция Шрихарикота. Крайната дестинация е южният полюс на Луната, а целта на експедицията е да се търсят следи от вода и залежи на минерали.

В продължение на 23 дни Chandrayan-2 ще увеличава скоростта си около земната орбита, докато не набере нужната инерция, с която да се прикачи към лунната орбита. Целта е да се спести гориво, тъй като ракетата не разполага с нужния капацитет, за да измине разстоянието от 382 000 км. на собствен ход.

Индийската космическа изследователска организация (Isro) за пръв път в цялата си 50-годишна история възлага мисията на две жени. Мутая Ванита - директор на проекта, и Риту Каридал - директор на мисията.

Първоначално изстрелването бе насрочено за 15 юли, но 56 минути преди старта то бе отменено, поради теч на втечнен хелий в криогенния двигател. Но въпреки забавянето Chandrayaan-2 трябва да стигне до Луната по план на 6 или 7 септември.

Целия анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Източник: investor.bg