Индия спря всички визови услуги за граждани на Канада и

...
Индия спря всички визови услуги за граждани на Канада и
Коментари Харесай

Индия спира визовите услуги за граждани на Канада

Индия спря всички визови услуги за жители на Канада и прикани северноамериканската страна сподели да понижи броя на дипломатическия си личен състав , оповестява АП. Разривът сред страните се задълбочи, откакто канадският водач Джъстин Трюдо съобщи, че Индия може да е забъркана в убийството на канадски жител.Отношенията сред Отава и Ню Делхи, основни стратегически сътрудници в региона на сигурността и търговията, паднаха до най-ниската си точка от години, откакто тази седмица канадският министър-председател Джъстин Трюдо съобщи, че има " достоверни изказвания " за присъединяване на Индия в убийството на сикхски сепаратистки водач на нейна територия .Хардип Сингх Ниджар, 45-годишен канадски жител, търсен от Индия от години, беше убит през юни пред ръководения от него храм в Съри, край Ванкувър.Бомбеното обвиняване на Трюдо в понеделник даде началото на дипломатическа кавга, като всяка страна изгони по един посланик. Индия отхвърли изказванието и го назова неуместно. " Важно уведомление от индийската задача: Поради оперативни аргументи, считано от 21 септември, визовите услуги за Индия са прекратени до второ разпореждане " , заяви организацията, която обработва молбите за визи за Индия.Преустановяването значи, че канадците, които към момента нямат визи, няма да могат да пътуват до Индия, до момента в който услугите не бъдат обновени. През 2021 година 80 000 канадски туристи са посетили Индия, което ги прави четвъртата по величина група, съгласно индийското Бюро за имиграция.

Говорителят на индийското Министерство на външните работи Ариндам Багчи удостовери краткотрайното прекъсване на всички визови услуги за канадци , в това число електронните визи и визите, издадени в трети страни. " Заплахите за сигурността, с които се сблъскват нашите Върховни комисии и консулства в Канада, нарушиха естественото им действие. Съответно те краткотрайно не могат да обработват заявки за визи. Ще вършим постоянен обзор на обстановката ", съобщи Багчи пред кореспонденти.Той прикани за понижаване на броя на канадските дипломати в Индия, като съобщи, че те са повече от чиновниците на Индия в Канада . " Информирахме канадското държавно управление, че би трябвало да има равнопоставеност във връзка с числеността и равностойност на ранга на взаимното ни дипломатическо наличие ", сподели Багчи. Канадската задача в Ню Делхи съобщи, че всички нейни консулства в Индия са отворени и не престават да обслужват клиенти. Тя съобщи, че някои от нейните дипломати са получили закани в обществените медии, което я е предиздвикало да направи оценка на " числеността на личния състав си в Индия ". Тя добави, че Канада чака от Индия да обезпечи сигурност за своите дипломати и консулски чиновници, работещи там.Вчера Индия предизвести своите жители да бъдат деликатни, когато пътуват до Канада , заради " възходящите антииндийски действия и политически одобряваните закононарушения от ненавист ".

Канада към момента не е предоставила доказателства за индийско присъединяване в убийството. Индийските служби за сигурност и разузнаване от дълго време са дейни в Южна Азия и са обвинени в редица убийства в Пакистан. Но организирането на убийството на канадски жител в Канада, където живеят близо два милиона души от индийски генезис, би било невиждано.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР