Индия ще отмени конституционната автономия на щата Джаму и Кашмир.

...
Индия ще отмени конституционната автономия на щата Джаму и Кашмир.
Коментари Харесай

Индия планира да отмени автономията на Кашмир и разгневи Пакистан

Индия ще анулира конституционната автономност на щата Джаму и Кашмир. Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах показа пред горната камара на Народното събрание - Съвета на щатите - съответните законопроекти и сподели, че щатът ще бъде реорганизиран или структуриран. Това провокира митингите на депутати.

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се дефинира от член 370 от конституцията на Индия. Според него той има право на своя конституция, байрак и автономност по всички въпроси с изключение на външната политика, защитата и връзките. Член 370 също така не разрешава на индийци отвън щата да се заселват за непрекъснато в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за обучение.

Този парламентарен текст е базата, на която Кашмир, бивше английско притежание, се причислява към Индия, напомнят организациите. Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах сподели, че този специфичен статут ще бъде анулиран, а също така щатът ще бъде разграничен на две - Джаму и Кашмир, който ще има право на свое законодателно заседание, и Ладах, който ще бъде на директно ръководство от Делхи.

След отдръпването на английските колонизатори от азиатския субконтинент региона Кашмир е разграничена сред Индия и Пакистан. Двата страни претендират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.

Управляващата в този момент в Индия хиндуистка националистическа партия " Бхаратия джаната " (Индийска национална партия) от десетилетия се афишира срещу специфичния статут на Джаму и Кашмир и включва в предизборните си прокламации обещания да го анулира.

В последно време в щата нараства напрежението и федералното държавно управление разполага там нови бойци, чийто брой е към този момент минимум 10 хиляди. Индия е разпоредила на туристите и хиндуистките поклонници да изоставен Джаму и Кашмир от съображения за сигурност.

Пакистан дефинира като противозаконна маневра решението на Индия. " Нито една едностранна мярка на индийското държавно управление не може да промени този оспорван статут. В качеството си на страна по този интернационален спор Пакистан ще направи всичко, което е в неговите благоприятни условия, с цел да оспори тези противозаконни ограничения ", се акцентира в официално съобщение на външното министерство.

" Окупираният от Индия Джаму и Кашмир е интернационално приет за противоречива територия ", отбелязва пакистанското външно министерство, представено от ДПА.

" Пакистан удостоверява ангажираността си с идеята на Кашмир и политическата, дипломатическата и моралната си поддръжка за народа на " окупирания Джаму и Кашмир " за осъществяване на неговото неотменимо право на самоопределяне ", се акцентира в официалното съобщение./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР