Индия се разкри в целия си срам - в нейното

...
Индия се разкри в целия си срам - в нейното
Коментари Харесай

Коронавирус в Индия: „Трагедията е епична“

" Индия се разкри в целия си позор - в нейното брутално структурно, обществено и икономическо неравноправие, в безразличието ѝ към страданието ", написа известната индийска авторка Арундати Рой във връзка рецесията с ковид. Вижте в:

" Трагедията е непосредствена, действителна и епична. Тя се разпростира пред нашите очи ", написа индийската авторка Арундати Рой в коментар за " Файненшъл Таймс ". Тя насочва взор към американското опазване на здравето и напомня, че “вратите на лечебните заведения в Съединени американски щати прекомерно постоянно са оставали затворени за тези, които не са родени с шанс ”.

Но до момента в който преди тяхното страдалчество е оставало неусетно, в този момент “болестта на бедния човек може да засегне и здравето на богатото общество ”. Арундати Рой разказва мащабите на назряващата рецесия и в родната ѝ Индия, определяйки бедната част от популацията като жертва на ограниченията, наложени в страната.
 Индия ковид iStock/Getty Images
Карантината в Индия - злополука за бедните

На 24 март министър председателят на Индия Нарендра Моди разгласи тотална обсада в страната, с цел да бъде лимитирана пандемията.

Според Арундати Рой, “Индия се разкри в целия си позор - в нейното брутално структурно, обществено и икономическо неравноправие, в безразличието ѝ към страданието ”, отбелязва индийската писателка и прибавя: „ Блокадата беше като химически опит, който извади на показ скритите неща ".

Рой споделя по какъв начин милиони индийци, прогонени от работодателите и наемателите си, са били принудени да се връщат пешком към родните си места: “Нашите градове и мегаполиси започнаха да изтласкват работническата класа като нежелателен придатък ”. Писателката споделя по какъв начин държавното управление внезапно решило да затвори границите сред обособените провинции, с цел да не се популяризира болестта от връщащите се пешком хора. Някои от тях даже били прибрани в лагери или принудени да се върнат назад там, откъдето са тръгнали.

Бедняците  пък остават заклещени в пренаселените квартали на огромните градове, където физическата отдалеченост е невъзможна. Рой твърди, че блокадата, която е целяла да наложи физическо разграничаване, е постигнала тъкмо противоположното - „ физическо втвърдяване в немислими мащаби ".
 Индия ковид iStock/Getty Images
Мрачна прогноза

Авторката предвижда, че “индийските публични лечебни заведения и клиники, които не могат да се оправят с близо един милион заболели деца, страдащи от недохранване и разнообразни заболявания ”, няма по какъв начин да се оправят и против пандемията от Ковид-19. Една четвърт от случаите на туберкулоза в света са в Индия, напомня Рой и добавя, че за “анемичното и недохранено ” индийско население даже леки болести постоянно се оказват съдбовни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР