Индия се оказа една от тези уникални държави, които през

...
Индия се оказа една от тези уникални държави, които през
Коментари Харесай

На какво се дължи експлозивния икономически ръст на тази огромна страна

Индия се оказа една от тези неповторими страни, които през 2022 година показват освен позитивна динамичност на брутния вътрешен (БВП), само че и демонстрират " избухлив " напредък. Основните аргументи за това индийско " икономическо знамение ", които са скрити на пръв взор, преглежда известният капиталов банкер Евгений Коган в разбор, оповестен във финансовия портал Investimg.com.

Факти и фактори за триумфа :

1.Ръстът на Брутният вътрешен продукт от 13,5% през второто тримесечие на годишна база, на пръв взор може да се изясни с резултата на ниската база. През същия интервал на 2021 година в Индия бушуваше пандемия, което значи, че бизнес интензивността би трябвало да е ниска и да не е имало стопански напредък през второто тримесечие на предходната година.

Но изказванието за ниската база би било правилно, в случай че се правеше съпоставяне с второто тримесечие не на предходната, а на 2020 година, когато Брутният вътрешен продукт на Индия загуби 23% по отношение на същия интервал на 2019 година. Обаче за интервала април - юни 2021 година, стопанската система на страната " скочи " с 20%, т.е. актуалният скок на Брутният вътрешен продукт на Индия тази година е в действително изражение.

2.През второто тримесечие на 2022 година Русия стартира интензивно да доставя в " другарски " страни нефт, природен газ , въглища, метали. И забележителна част от доставките отиваха единствено в Индия.

Санкциите на европейските страни и Съединени американски щати по отношение на Русия, доведоха до ограничение на доставките на потребни изкопаеми от Русия за " вражески " страни. А нуждата от незабавно намиране на нови външни пазари, разреши на Китай, Индия и други страни да получат положителни отстъпки в цените, за доставки от Русия на енергоносители и други артикули.

Има " клюки ", че Русия е подготвена да предложи до 30% отстъпка в цената, за искащите да сключат дълготрайни контракти за доставки на нефт.

3. В основата на високия и кономи чески напредък на Индия в този момент стои триумфът на селскостопанския бранш. Приносът на селското стопанство за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната за второто тримесечие е 4,5%, при нарастване от 2,2% за същия интервал на предходната година. Обаче, даже доставките на евтини първични материали от Русия не помогнаха на индустриалния бранш, който записва спад в другите подотрасли, от 0,1% до 4,8%.
 Индия усили 3,5 пъти вноса си от Русия, на фона на глобите
Коя голяма страна усили 3,5 пъти вноса си от Русия, на фона на глобите

Същевременно Индия е понижила износа си

Основният въпрос в този момент е: К олко дълго ще продължи " икономическото знамение " на Индия?

Това е " креативен " въпрос, споделя Евгений Коган. Русия евентуално ще продължи да продава на Индия енергоносителите с отстъпка, разчитайки на реципрочни доставки на индийски артикули от автомобилната промишленост, високите технологии и доста други. Следователно усилването на съдействието с Русия в бъдеще може да се трансформира в един от стълбовете на икономическото развиване на Индия, счита финансистът.

Може да се заключи, че Индия по всяка възможност ще продължи с ускореното движение на икономическо развиване, само че тя би трябвало да извърви дълъг път, с цел да доближи набелязаната цел - реализиране на статут на развита страна до 2047 година.
 Индия заплати по необикновен метод за огромна доставка съветски въглища
Индия заплати по необикновен метод за огромна доставка съветски въглища

Купувач е най-големият производител на цимент в страната

Най-общо казано, страната ще би трябвало да се трансформира от най-вече земеделска, в напреднала в региона на промишлеността и високите технологии. Как индийските управляващи ще съумеят да преодолеят тази икономическа " бездна " единствено за към 25 години, към този момент остава мистерия.

А триумфът на Индия през идващите десетилетия неизбежно ще докара до " икономическа и геополитическа борба с Китай за водачество в света, измествайки " остаряла Европа " на втора и трета позиция ", съгласно Евгений Коган.
 Тези две страни
Тези две страни " нулираха " резултата от енергийните наказания по отношение на Русия

Китай и Индия внезапно усилиха вноса на съветски енергоносители, какви са фактите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР