Индия се намира в един от най-активните си периоди за

...
Индия се намира в един от най-активните си периоди за
Коментари Харесай

В Индия има бум на нови милиардери

Индия се намира в един от най-активните си интервали за основаване на нови милиардери и в същото време доста остарели богаташи престават да бъдат притежатели на огромен капиталл

Нова тип бизнесмени, спечелили сами благосъстоянието си, стартират да ставата все по-често срещани в редиците на заможните жители в южноазиатската страна. Така индийската стопанска система се компенсира поради богаташите от старите династии, натрупали промишлен дълг.

Промяната се дължи частично на увеличението на задълженията, които оставиха фирмите - от предприятия за произвеждане на електрическа енергия до авиолинии с огромни заеми от 190 милиарда $. През последните години държавното управление на Моди се реши казуса с кредитополучателите, а банките се постараха да не изгубят активите си.

Докато на някои места старите бизнес кланове не престават да преобладават измежду заможните индийци, десеткратното разгръщане на стопанската система, почнало от 90-те години, ражда нови софтуерни магнати.

Броят на милиардерите в Индия се е нараснал повече от два пъти до 119 за интервала 2013-2018 година. Азиатската страна може да оглави международната ранглиста за най-вече свръх богати поданици. Ако резервира темпа си на повишаване само че богаташите, до 2023 година той ще бъде 39 %, което значи, че страната ще има 2697 милиардери.

Стар капитал

Анил Амбани е по-малкият брат на най-богатият човек в Азия - Мукеш Амбани. По-младият представител на семейството наследява Reliance Institute за бизнес с нефтохимикали през 2005 година. Малко над десетилетие по-късно компанията отблъсква кредиторите и забъркана в доста каузи, което води до изпадането ѝ в неплатежоспособност.

Други представители на старите богаташи са бизнесмените Саши и Рави Руя, които основават строителната Essar Group.

Производителят на турбини Suzlon Energy е управителен от Тълси Танти. Към групата на ветераните с милиони спада и биреният барон Вижай Маля, основал самолетната компания Kingfisher Airlines. Същото име носи и създавана от него бира.

Новите пари

Бини и Сачин Бансал, които макар семействата си, не са свързани сътвориха най-големият търговец за извършване на покупки на дребно в Индия - Flipkart. Те продават компанията си на Walmart през предходната година, което ги прави милиардери.

Вижай Шарма основава One97 Communications, която предлага решения за онлайн заплащане през 2000 година. След като индийското държавно управление стопира банкнотите с 500 и 1000 рупии в края на 2016 година, бизнесът на Шарма се разраства.

Главният изпълнителен шеф Бижу Ривийдрън на платформата за онлайн образования в Индия Think & Learn Pvt поставя основите на своя стартъп през 2015 година. Видео уроците печелят повече от 30 милиона консуматори. През декември компанията е оценена на 3,6 милиарда $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР