Индия предприе действия за подновяване на визовите услуги за канадски

...
Индия предприе действия за подновяване на визовите услуги за канадски
Коментари Харесай

Индия отваря отново визовите услуги за канадци, успокоявайки дипломатическия спор

Индия предприе дейности за възобновяване на визовите услуги за канадски жители, облекчавайки дипломатическия спор сред двете страни поради убийството на сикхски деятел на канадска земя.

Индия разгласи, че ще стартира преиздаване на визи за влизане, бизнес, медицински и конференции в четвъртък, отменяйки едномесечна възбрана. Върховната комисия на Индия, дружно с консулствата на Индия в Торонто и Ванкувър, ще продължат да се занимават със службите за незабавна помощ.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Опитва ли се Канада да умиротвори Индия след убийството на Хардип Сингх Ниджар? Канадските сикхи стачкуват против индийското държавно управление поради убийството на Хардип Сингх Ниджар Убийството на Хардип Сингх Ниджар: Какво споделя интернационалното право? Защо Канада получава приглушена поддръжка от съдружници по обвиняване против Индия завършек на списъка

Канадският министър за подготвеност при изключителни обстановки Харджит Саджан приветства решението като „ добра вест за канадците “.

Индия спря визовите услуги за канадци преди повече от месец, откакто канадският министър председател Джъстин Трюдо упрекна Делхи в евентуална замесеност в убийството на 45-годишния сикхски деятел Хардип Сингх Ниджар на канадска земя.

Ниджар беше убит от маскирани нападатели пред сикхски храм покрай Ванкувър на 18 юни.

Индия от дълго време обвиняваше родения в Индия Ниджар, който поддържаше самостоятелна сикхска страна в границите на Индия, във връзки с тероризма, обвинявания, които той отхвърляше.

Индия изрично отхвърли всякаква връзка с убийството, заявявайки, че сходни изказвания са „ неуместни “ и политически стимулирани.


Канада е дом на към 1,4 милиона души от индийски генезис и 777 000 сикхи, най-голямото население отвън Индия.

Малцинство сикхи се застъпват за отделилата се страна, наречена Халистан, в щата Пенджаб и други пенджабски говорещи области на Северна Индия.

Сикхската сепаратистка акция значително не съществува в Индия, която потуши протест през 80-те години на предишния век в щата Пенджаб и от този момент наложи репресии против управлението и почитателите на придвижването, които жигосва като „ терористи “ и „ гангстери “.

Въпреки това, сепаратисткото придвижване резервира почитатели измежду индийската диаспора, изключително в Канада, която има най-голямото сикхско население отвън Канада.

Делхи от дълго време упреква Канада, че толерира сикхската сепаратистка активност, която счита за „ екстремизъм “, и споделя, че дава „ несъмнено леговище “ на „ терористи “ и „ нарушители “.


Трюдо сподели през септември, че има „ достоверни обвинявания “ за евентуално присъединяване на индийското държавно управление в убийството на Ниджар.

„ Всяко присъединяване на непознато държавно управление в убийството на канадски жител на канадска земя е недопустимо нарушаване на нашия суверенитет “, сподели Трюдо. „ Канада е страна с господство на закона, отбраната на нашите жители и отбраната на нашия суверенитет са фундаментални. “

Индия гневно отхвърли изказванията, само че по-късно съобщи, че е отворена за изследване на всяка „ съответна “ или „ уместна “ информация, която Канада има по случая.

Канада и нейният съдружник Съединените щати приканиха Индия да сътрудничи изцяло в следствието.

В допълнение към прекъсването на визовите услуги поради разногласието, Индия също предизвести Канада, че ще лиши имунитета на 41 нейни дипломати, сподели Отава. Това накара Канада да извика назад 41 от 62-ма дипломати, които е изпратила в Индия.

Индия сподели, че просто желае Канада да отзове дипломатите, с цел да поддържа еднообразно дипломатическо наличие в двете страни.

„ Разрешаването на разликите изисква дипломати на място “, сподели Матю Милър, представител на канадския Държавен департамент, в изказване предходната седмица. „ Призовахме индийското държавно управление да не упорства за понижаване на дипломатическото наличие на Канада и да сътрудничи в продължаващото канадско следствие. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР