Индия подписа днес с Русия договор за купуване на системи

...
Индия подписа днес с Русия договор за купуване на системи
Коментари Харесай

Русия ще доставя ракети на Индия въпреки предупрежденията на САЩ

Индия подписа през днешния ден с Русия контракт за пазаруване на системи за противовъздушна защита С-400, който може да ядоса Вашингтон, заяви Франс прес.

" Страните приветстваха сключването на контракта за доставка на Индия на ракетни системи С-400 земя-въздух с отдалечен обхват ", се споделя в взаимно изказване, предава Българска телеграфна агенция.

Покупката е на стойност 5,2 милиарда $, споделиха индийски дипломатически представители.

Подписването на контракта не беше обществено и стана по време на визитата на съветският президент Владимир Путин в Делхи, който е в Индия за присъединяване в годишна среща на високо ниво, съобщи Ройтерс. Забележително е, че нито Владимир Путин, нито индийският министър председател Нарендра Моди не оповестиха обществено контракта по време на взаимната си конференция след диалозите.

По-малко от половин час по-късно беше публикувана взаимна декларация, в която публично се удостоверява сключването на контракта, срещу който са Съединени американски щати.

Договорът е бил подписан от почитан чиновник на индийското министерство на външните работи и генералния шеф на съветската организация Рособоронекспорт, заяви държавен източник. Доставките би трябвало да стартират до края на 2020 година, посочи той.

Преговорите за придобиване от Индия на съветски ракети земя-въздух се водят от месеци, само че се сблъскаха със опасност от наказания на Съединени американски щати при положение на закупуване на съветско военно съоръжение.

През 2017 година Конгресът на Съединени американски щати утвърди закон, чиято цел е да накаже Русия за отношението й към Украйна и за хипотетичната й интервенция в американските президентски избори през 2016 година (Закон за опълчване на съперниците на Америка посредством наказания CAATSA). Този закон постанова стопански наказания на всички субекти или страни, които сключат оръжейни контракти с съветски предприятия.

Индия се надява Съединени американски щати да създадат изключение за нея и да не приложат закона. Засега страната е получила от Вашингтон единствено предизвестия.

Съединени американски щати мъчно ще си разрешат да обидят индийския си съдружник, защото Вашингтон и Делхи имат общ интерес да са в контраст на възхода на Китай в Азия, показва Ройтерс.

Миналия месец Съединени американски щати глобиха китайските военни за тазгодишната покупка на бойни изтребители и на ракетна система С-400 от Русия.

След диалозите Путин - Моди Русия и Индия подписаха на излъчена по малкия екран конференция 8 съглашения, които засягат съдействието в Космоса, нуклеарната енергетика и железниците.

Днес в резиденция Хайдарабад в Делхи министър председателят Моди даде формален обяд в чест на съветския посетител. По време на обяда е имало разширени договаряния с присъединяване на делегациите на двете страни.

В менюто на обяда са били включени и ветегариански блюда. На гостите са били препоръчани филе от сьомга с гальовен сос от магданоз и сирене, мляно агнешко с мирис на шафран, запечено с лук, пикантен чернен пипер и подправки на грил, сочни късчета пилешко, печени на грил и задушени в сметанов сос, агнешко задушено в обичаен сос мугхлай.

За вегетарианците домакините бяха подготвили студена крем чорба от любеница, благоуханен сладкиш от кълнове, йогурт и тамаринд, кебап от стъбла на лотос и леща със сос от манго, домашно сирене и грах, подготвен в сос макхани, благоуханен ориз басмати с черен грах и сребърни перли от рикота, сезонни зеленчуци и аспержи, задушени с индийски подправки, запечен на грил патладжан със сирене фета, сусам и черен пипер, черна леща, задушавана цяла нощ на дървени въглища за придаване на специфичен усет и кремообразна текстура.

За десерт бяха препоръчани домакински сладолед с усет на шам фъстък, брауни с двоен пласт шоколад и плодове.

По време на формалния обяд е свирило трио - цигулка, тъпан табла и клавишен инструмент. В чест на съветския водач са били изпълнени съветски песни като " Калинка " и " Тече река Волга ", песни от боливудски филми и индийска поп музика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР