Индия отрича премиерът Нарендра Моди де е молил американския президент

...
Индия отрича премиерът Нарендра Моди де е молил американския президент
Коментари Харесай

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Индия отхвърля министър председателят Нарендра Моди де е молил американския президент Доналд Тръмп за ходатайство в дългогодишния кашмирски спор с Пакистан, оповестява БиБиСи.

Индийското външно министерство декларира, че " не е било отправено такова искане ", добавяйки, че всички въпроси с Пакистан са " разисквани единствено двустранно ".

Твърдението на Тръмп е по време на визитата на премиера на Пакистан Имран Хан в Белия дом.

И Индия, и Пакистан претендират за целия Кашмир, само че управляват единствено елементи от него. Съседите са водили две войни за територията и през февруари още веднъж ескалираха напрежението, което докара до въздушни удари.

Тръмп организира първата си среща с Хан в понеделник в Овалния кабинет. След това разговаряха с кореспонденти по разнообразни тематики. Когато Имран Хан е запитан дали Съединени американски щати биха могли да оказват помощ в 70-годишния спор сред Индия и Пакистан в Кашмир, той разяснява: " Само най-силната страна, ръководена от президента Тръмп, може да събере двете страни ".

След което Тръмп добавя: " Така че преди две седмици бях с министър-председателя Моди и говорихме по този въпрос и той в действителност сподели: Бихте ли желали да бъдете медиатор или съдия? Казах къде? Той сподели: Кашмир, тъй като това се случва в продължение на доста, доста години. Ако мога да оказа помощ, бих желал да бъда медиатор ", изяснява Тръмп.

Пакистан приветства посредничеството на трета страна в Кашмир, до момента в който Индия споделя, че всички въпроси би трябвало да се разискват единствено двустранно.

Индия реагира бързо на изказването на Тръмп. " Видяхме забележките на господин Тръмп към пресата. Не е отправено такова искане. Последователната позиция на Индия е, че всички нерешени въпроси с Пакистан се разискват единствено двустранно. Всеки ангажимент с Пакистан ще изисква преустановяване на трансграничния тероризъм ", разяснява представителят на индийското министерство на външните работи Равиш Кумар.

Индийският политик Шаши Тарур подлага на критика изказванията на Тръмп, като изяснява, че американският президент няма " ни най-малка визия за това, за което приказва. Той или не е осведомен, или не е схванал какво споделя Моди ".

Военното опълчване през февруари форсира напрежението сред съседите по района още веднъж, когато Индия извърши превантивна офанзива против това, което дефинира като лагер за образование на терористи в Пакистан.

Това стана след терористична офанзива в управлявания от Индия Кашмир, където атентатор-самоубиец умъртви 44 индийски паравоенни служители на реда.

От 1989 година Кашмир е разтърсван от постоянни епизоди на принуждение, при които са починали повече от 70 000 души. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР