Индия налага от днес ответни мита на 28 американски стоки,

...
Индия налага от днес ответни мита на 28 американски стоки,
Коментари Харесай

Индия въвежда ответни мита за 28 американски стоки

Индия постанова от през днешния ден ответни мита на 28 американски артикули, откакто Вашингтон по-рано този месец анулира някои търговски привилегии за Делхи, съобщи ДПА.

Очаква се стъпката на Делхи да изостри комерсиалното напрежение сред двете страни.

В съобщение, отправено късно нощес от индийското министерство на финансите, се показва, че увеличените мита влизат в действие от през днешния ден. Това ще засегне американски артикули като ядки, леща и ябълки, оскъпявайки ги на индийския пазар.

Очаква се хазната да получи към 217 млн. $ спомагателни доходи от повишението на цените, добавя ТАСС.

Индия планираше да вдигне митата за редица американски артикули още от август предходната година, само че няколко пъти отлагаше решението с пояснение, че договарянията с Вашингтон не престават.

През март 2018 година Съединени американски щати постановиха вносни мита от 25 % за стоманата и 10 % за алуминия от всички страни. На 1 юни тази година пък американските управляващи отдръпнаха преференциалния търговски режим за Индия според така наречен Обща система за преференции (Generalized System of Preference). Програмата, въведена през 1976 година, цели да насърчи икономическия напредък в разрастващите се страни и разрешава на избрани страни да изнасят безмитно близо 2000 промишлени и текстилни продукта за американския пазар, напомня ДПА. Индия бе най-големият бенефициент по схемата.

Делхи подвига митата дни преди визитата на американския държавен секретар Майк Помпейо, планувано за последната седмица на юни.

Индийският експорт за Съединени американски щати през 2017-2018 година се е равнявал на към 47,9 милиарда $, а вносът - на 26,7 милиарда $, с търговски баланс в интерес на Индия.

Търговските несъгласия на Съединени американски щати с Китай, Индия и други страни се чака да бъдат обсъждани на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака в края на настоящия месец. Американският президент Доналд Тръмп и индийският министър председател Нарендра

Моди се чака да участват на срещата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР