Индия може да се окаже на прага на криза. Икономическият

...
Индия може да се окаже на прага на криза. Икономическият
Коментари Харесай

Икономическият растеж на Индия удари 6-годишно дъно

Индия може да се окаже на прага на рецесия. Икономическият напредък на страната спадна до равнища, последно виждани след избирането на министър-председателя Нарендра Моди през 2014 година, който даде обещание да трансформира страната в световен стопански център и да основава милиони работни места всяка година, написа CNN.

През второто тримесечие на 2019 година брутният вътрешен артикул на страната е повишен единствено с 5% съгласно данни на държавното управление. През същия интервал на предходната година беше регистриран растеж от 8%. Спрямо първите три месеца на година също се откроява доста закъснение на темпа на напредък - тогава растежът на стопанската система беше 5,8%.

Последният спад се дължи главно на по-бавното частно ползване и производството, което е покрай застоялост. За съпоставяне, преди година производството набъбна с 12%.

Падането на цените на питателните артикули и заплатите в бранша на строителството провокира стрес измежду популацията, най-вече в селата и аграрните региони. Тези проблеми в допълнение се изостриха от кредитна рецесия.
 Използва ли Индия капацитета на човешкия си капитал?
Използва ли Индия капацитета на човешкия си капитал?

Страната е дом на най-вече млади и конкурентоспособни хора в света

По дребният напредък на процедура значи, че третата по огромните стопанска система в Азия в този момент пораства с най-бавни темпове за последните шест години. Индия набира инерция надолу по спиралата към този момент от година, а пътят към възобновяване ще бъде сложен.

" Напълно допустимо е целогодишният напредък на Идния да падне под 6% през 2019 година ", написа в отчета си Приянка Кишор, която е началник на аналитичния отдел на Oxford Economics, занимаващ се с стопанската система на Индия.

Преди към седмица стана ясно, че страната ще даде данъчни облекчения за стартъпи, както и по-евтини заеми за жилища и коли. Индия ще влее и 700 милиарда рупии (9,8 милиарда долара) в държавните банки, като се плануват и други избавителни ограничения. Няколко дни по-късно пък държавното управление на страната заяви, че ще има и облекчения за задграничните вложители.

В петък, 30 август, финансовият министър Нирмала Ситхараман изясни, че следва обединение на банки - 10 финансови институции ще бъдат преобразувани в 4, като по този метод ще се подтиква кредитирането на бизнеса. Обезпокоителните данни за спада на растежа обаче бяха оповестени малко по-късно същия ден.

" Това са положителни стъпки, само че е малко евентуално да доведат до бързо възобновяване на растежа ", сподели още Кишор. Според анализаторите би трябвало да се направи доста повече.

" Правителството подхваща стъпки за облекчение на компликациите, пред които е изправена стопанската система на страната. Тези ограничения обаче биха били потребни единствено в средносрочен проект. Няма бързо решение или къс път, по който да се контролира спадът през последните няколко години ", разяснява основният икономист от дъщерното сдружение на Fitch India Ratings and Research.
 Индия възнамерява да набере $47,4 милиарда от приватизация
Индия възнамерява да набере $47,4 милиарда от приватизация

Най-голямата приватизация за последните две десетилетия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР