Индия може да стимулира износителите, които уреждат сделки, използвайки рупии.

...
Индия може да стимулира износителите, които уреждат сделки, използвайки рупии.
Коментари Харесай

Индия ще стимулира износа в рупии, за да засили търговията с Русия

Индия може да подтиква експортьорите, които уреждат покупко-продажби, употребявайки рупии. Така страната желае да увеличи приемливостта на валутата си и да усили продажбите на артикули за Русия, които понижиха поради наложените на Москва западни наказания, заяви Ройтерс, базирайки се на източници от държавното управление и индустрията.

Ходът има за цел да подтиква търговията с Русия, откакто предишния месец Индийската централна банк вкара механизъм за интернационалните търговски сетълменти (прехвърляне на средства сред сметки на банки - бел. р.), употребявайки рупията. Индийските компании към този момент заменят $ и еврото с азиатски валути, с цел да уреждат покупко-продажбите си, а и с цел да избегнат западните наказания, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Най-вероятно ще бъде възложен тласък, който ще съставлява настояща стратегия за покупко-продажби, употребяващи изцяло конвертируеми валути като $ и еврото към рупията, която е отчасти конвертируема, споделиха за Ройтерс три източника, осведомени с въпроса.

По думите им според съществуващата стратегия индийските експортьори получават отстъпки върху част от налозите и митата, насъбрани по време на целия развой на произвеждане на стока. Новият тласък обаче ще ползва тези отстъпки за артикули, изнасяни благодарение на рупията.

Министерството на търговията работи с централната банка и отдела по приходите, с цел да обезпечи улеснение на транзакции, свързани с рупии, като реализация и в сходство с решението на Индийската централна банка от предишния месец. Ще бъдат подхванати стъпки за разширение на изгодите за външнотърговската политика от сходна реализация, разяснява почитан държавен чиновник, поискал анонимност.

Индийското министерство на търговията, финансовото министерство и централната банка на страната не дадоха отговор на питане за коментар по тематиката.

До момента локалните банкери и търговци не са нараснали потреблението на рупията за сетълменти, защото чакат повече детайлности от централната банка и държавното управление по отношение на тласъците, обявиха още източниците, само че съгласно тях насоки се чакат " скоро ", като се чака те да оказват помощ за усилване на търговията с Русия. Друг държавен чиновник, заяви, че Индия се стреми да търговията с Русия да нарасне с 6-7 милиарда $ през идващите два месеца.

От 24 февруари до края на юли индийският импорт от Русия - най-вече недопечен нефт, се усили пет пъти до над 15 милиарда $ в съпоставяне със същия интервал година по-рано. За същия интервал износът обаче спадна до 852,22 милиона $ по отношение на 1,34 милиарда $ преди година, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР