Индия е изпратила дипломатически протест до САЩ след ареста на

...
Индия е изпратила дипломатически протест до САЩ след ареста на
Коментари Харесай

129 ареста за индийци, записани във фалшив US университет

Индия е изпратила дипломатически митинг до Съединени американски щати след ареста на 129 индийски студенти, записани във подправен американски университет, заяви Би Би Си.

Става въпрос университета Фармингтън, рекламиран в онлайн пространството като намиращ се в американския щат Мичиган. " Вузът " се оказал разработка на сътрудници под прикритие на американското вътрешно министерство. Те работели против скица за незаконни имигранти, посредством която непознати жители получавали против възнаграждение право на престой в Съединени американски щати.

Според прокуратурата на Съединени американски щати записаните " студенти " са били наясно, че университетът е незаконен.

Индийските управляващи обаче считат, че техните жители може да са били заблудени.

В събота Министерството на външните работи на Индия е изпратило протестна нота до посолството на Съединени американски щати в Делхи и е настояло за консулска отбрана за арестантите.

Фалшият университет бил " основан " през 2015 година с опит да хване чужденци, отпътували в Съединени американски щати със студентски визи, само че решили да се открият в страната, оповестяват американски медии.

Уебсайтът на Фармингтън демонстрира фотоси на студенти в образователни зали и библиотеки и върху тревата в кампуса. Оказва се, че тези фотоси са подправени - употребени са фрагменти от фотографски бази данни.

Според рекламата на образователното заведение годишната такса за бакалаври е 8500 $, а за магистри - 11 000 $. На уеб страницата е оповестен даже годишният график на университета.

Служителите на Фармингтън са били сътрудници под прикритие на имиграционните управляващи (ICE). Базата на университета в действителност била в бизнес парк в предградие на Детройт, Мичиган.

Според обвинителния акт студентите са знаели, че схемата е противозаконна. Тя им разрешавала да удължат престоя си, откакто са влезнали легално в Съединени американски щати с краткосрочна виза. Задържани са 130 студенти, от които 129 са индийци. Възможно е те са бъдат депортирани, в случай че бъдат наказани.

В допълнение, други осем души, работили като медиатори, са упрекнати в измами с визови документи.

Според някои адвокати обаче в действителност е допустимо почтени чужденци да са се хванали в заложения от сътрудниците капан. Адвокатът от Атланта Рави Манан споделя пред Detroit Free Press, че студенти са били привличани с обещанието, че във Фармингтън ще получат университетски заеми (признаване на дисциплини) от предходните им магистърски стратегии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР