Индивидуална-тази, благодарение на която получаваме изгода за себе си, но

...
Индивидуална-тази, благодарение на която получаваме изгода за себе си, но
Коментари Харесай

Как да имаме свой собствен детектор на лъжата?

Индивидуална-тази, с помощта на която получаваме полза за себе си, само че вредим на другите


Лъжа за избавление (добродетелна лъжа) – обичайно български вид. И най-после, третият вид неистина е такава, която не носи щета за никого, а на лъжещия – известна изгода. Например детето е счупило вазата, а стоварва всичко върху кучето, знаейки, че животното няма да бъде осъдено.

Но по какъв начин да открием лъжата? Възможно ли е това, в случай че се вземе поради, че някои изключително надарени хора лъжат към 200 пъти дневно?

ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА

Да стартираме с основите на логиката на психиката на лъжата, с най-явните признаци на измамата. Спомнете си, че езикът може да скрие истината, само че очите – в никакъв случай!

Ако изкушените събеседници са в положение да сдържат своите страсти благодарение на жестове и придвижвания на тялото, то никой не е кадърен да управлява държанието на зениците си. Те несъзнателно се уголемяват или се свиват и по този метод алармират за реакцията на чутото.

Ако вашият настоятелен сътрудник споделя, че изискванията ви не го устройват, само че в това време зениците му са се разширили, бъдете уверени, че лъже. Когато човек изпитва наслада, получава мечтаното или е задоволен от цената на стоката, зениците се уголемяват. При отрицателни страсти, когато индивидът е неудовлетворен от нещо, зениците се свиват.

Освен това, когато лъжем, очите бързо се реалокират по диагоналите -отначало вдясно-нагоре, по-късно вляво-надолу.

В процеса на разкриване на измамата са доста информативни жестовете, свързани с доближаване на ръката към лицето. Психологът В. Шейнов в книгата си „ Скритото ръководство на индивида ” разказва такива жестове по следния метод: „ Когато лъжем, вършим опит да закрием устата, очите или ушите с ръце. Защитата на устата с ръка е един от дребното откровени жестове, очевидно свидетелстващи за неистина. Ръката прикрива устата и огромният пръст е притиснат към бузата, защото мозъкът изпраща сигнал да се сдържат произнесените думи. Някои хора се пробват да се изкашлят принудително, с цел да създадат неосезаем този жест.

Докосването до личния нос е изискан, замаскирай вид на предходния жест. Той може да се изрази в няколко леки пипания на ямката под носа или в едно бързо, съвсем незабележимо допиране на носа ”.

Потриването на клепачите е провокирано от това, че лъжецът заобикаля да гледа в очите събеседника си. Мъжете нормално поглаждат клепача си доста по-енергично, а в случай че лъжата е сериозна, отместват взор настрана или гледат в пода. Жената доста внимателно прокарва пръст под окото си.

Лъжата нормално провокира парещо чувство в мускулните тъкани освен на лицето, само че и на шията. Затова някои събеседници разхлабват яката си, когато лъжат или подозират, че измамата им е разкрита.

Жестовете, издаващи престореност, в забележителна степен са свързани с лявата ръка. Това се изяснява с обстоятелството, че дясната ръка, като по-развита у множеството хора, най-вече се ръководи от съзнанието и прави това, „ което би трябвало ”. Лявата пък е по-малко развита и се ръководи от дясното полукълбо на мозъка. Тя най-често прави това, което желае подсъзнанието, като по този метод издава тайните намерения на индивида. Ако събеседникът жестикулира с лявата ръка, това би трябвало да ви направи по-предпазливи: доста евентуално е той да ви лъже.

И най-после, бъдете бдителни, в случай че събеседникът ви непрестанно върти в ръце дребни предмети, по-често от нормално пали цигара, заобикаля да ви гледа, постоянно мига с очи.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР