Индиецът Джехан Дарувала завоюва своята първа победа от началото на

...
Индиецът Джехан Дарувала завоюва своята първа победа от началото на
Коментари Харесай

Дарувала триумфира в лудото основно състезание от Формула 2 на „Монца“

Индиецът Джехан Дарувала завоюва своята първа победа от началото на сезона във Формула 2, откакто завоюва главното съревнование от предпоследния уикенд за годината, който се организира на пистата „ Монца “ в Италия.

Пилотът на Према стартира надпреварата от шестото място и се ориентира доста добре при множеството произшествия, които белязаха първата третина на конкуренцията. Първата огромна злополука бе още на изхода от първия шикан, като след нея отстранени бяха Тео Пуршер, Ралф Бошунг, Лука Гиото и Оли Коудуел. 

На втория шикан пък присъединяване си след нов удар, ненапълно породен от придвижването на Дарувала, завършиха тръгналият първи Джак Дуън и Логан Сарджънт. Тези два случая постановиха излизането на колата за сигурност, която престоя на пистата до края на петата обиколка.

Още в седмия тур обаче тя още веднъж се появи, след катасртофата на Калан Уилямс на „ Аскара “. При втората неутрализация съвсем всички водачи направиха своето наложително прекъсване в бокса, като механиците на Према се показаха най-добре и изведоха Дарувала на първото място, прескачайки Маркус Армстронг и Юри Випс, както и Лиам Лоусън, който спря обиколка по-късно.

В деветия тур бяха показани и алените знамена, защото след удара на Уилямс стената от гуми край „ Аскари “ имаше потребност от малко по-продължителен ремонт. Забавянето бе към 10 минути, а след подновяването на надпреварата нещата бяха доста по-спокойни.

Така в последна сметка до успеха стигна Дарувала, който приключи на 1.9 секунди преди Фредерик Вести, който бе втори и в спринта през вчерашния ден. Подиумът добави японецът Аюму Иваса, а в топ 5 се класираха още Енцо Фитипалди и Денис Хаугер. Шампионът във Формула 3 за предходната година Хаугер трябваше да изтърпи наказване от прекосяване през алеята пред боксовете, само че той съумя да стори това още при първия рестарт и при прекъсването на надпреварата се върна в челната група, след което съумя да си проправи път до петата позиция.

Точки от днешното съревнование взеха още Дейвид Бекман, Фелипе Другович, Амори Кордил, Клеман Новалак и Ричърд Вершоор, който записа и най-бързата обиколка в предпоследния тур на конкуренцията.

Един кръг преди края на сезона Другович е неосъществим на върха в генералното класиране, като бразилецът си подсигурява купата още през вчерашния ден. Битката за второто място също наподобява решена в интерес на Пуршер, който със 164 точки води с 29 на Сарджънт. 

Спорът за третата позиция обаче ще бъде доста забавен, защото цели шестима водачи са събрани в единствено 12 точки преди финалния кръг за годината. Това са Сарджънт (135), Иваса (129), Дуън (126), Дарувала (126), Лоусън (123) и Фитипалди (123).

Най-дългият сезон в модерната история на Формула 2 ще приключи с две надпревари на пистата „ Яс Марина “ в Абу Даби. Преди тях обаче ще има пауза от повече от два месеца, защото финалният кръг ще бъде по време на уикенда за Гран При на Абу Даби във Формула 1, който ще се организира сред 18 и 20 ноември.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР