Индексацията на строителните договори по вече сключени обществени поръчки предвижда

...
Индексацията на строителните договори по вече сключени обществени поръчки предвижда
Коментари Харесай

Вдигат с 15% цените за строители по стари договори

Индексацията на строителните контракти по към този момент подписани публични поръчки планува таван от 15% нарастване на цената поради поскъпналите материали. Проектът за методиката ще бъде пуснат за публично разискване в понеделник редом с вкарването в Народното събрание на промени в Закона за публичните поръчки, които разрешават преизчисляването. Промяната на закона ще бъде импортирана от ръководещата коалиция.

В петък вечерта методиката е била показана на Камарата на строителите в България, която обаче отхвърля слагането на подобен таван.

Методиката за индексация се разисква към този момент пети месец от работна група, в която вземат участие представители на районното и финансовото министерство, както и на строителната камара. Целта беше да се направи механизъм, по който повишаването на строителните материали да може да се отразява на крайната цена на строителството, защото изключително при действия, свързани с публични поръчки, минават месеци и даже години от момента на подаването на офертата и завършването на обекта, а през това време материалите нарастват.

Според шефа на камарата Валентин Николов междинното повишаване на строителните материали от юни 2021 година досега е към 40%, а слагането на таван, който позволява единствено до 15% нарастване на цената на обектите, е незаслужено. Има материали като бетон, арматура и други, при които повишаването за този интервал е даже по-голямо, предава 24 часа.

Методиката разделя градежите на 6 категории съгласно преобладаващия тип материали, които се употребяват: сградно строителство, индустриални здания в региона на енергийната инфраструктура, индустриално строителство, мрежи и уреди в региона на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии. Ще могат да се индексират действия, изпълнени след 30 юни 2021 година, само че също по този начин и идни, тъй като до момента у нас не е имало механизъм, който да разрешава това.

Индексация ще може да се прави на всеки три месеца. Формално методиката ще е използвана единствено за обществени планове, само че тя може да се употребява и от бизнесмени на частни обекти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР