Индексът за възприятие на корупцията на България през 2017 година

...
Индексът за възприятие на корупцията на България през 2017 година
Коментари Харесай

България не успява да навакса изоставането в борбата с корупцията, обяви "Трансперънси интернешънъл"

Индексът за усещане на корупцията на България през 2017 година е 43 пункта, като с това страната заема 71 място в международната ранглиста. В рамките на ранглиста измежду държавите-членки на Европейския съюз страната ни продължава да заема последно място (средната стойност на показателя за Европейски Съюз е 65), собяви интернационалната организация " Трансперънси интернешънъл ".

С индикатор 43 пункта България остава трайно под сериозния предел от 50 пункта, оттатък който са страните със редовно несправяне с корупцията.

България към момента не съумява да навакса темпа на повишение, който поддържат по-голяма част страните в Централна и Източна Европа, като да вземем за пример Чехия, Естония, Латвия и Литва.

Преди година България заемаше най-ниското за Европейски Съюз 75-о място със същия индикатор на показателя като през 2015 година Само че други страни се бяха показали по-добре и по тази причина страната слезе от 69-о място в света с индикатор по-нисък даже от междинния за Балканите (41.91 пункта).

В отчета от предходната година, анализиращ положението през 2016 година, цената на показателя на България сподели освен липса на развиване в границите на един релативно дълъг интервал, само че и наклонност на фрапантно закъснение на фона на другите страни членки на Европейски Съюз, уточни организацията.

През 2018 година България е включена за 20-и път в показателя, като анализът на досегашните резултати сподели, че в действителност битката с корупцията е в застой и няма никакъв прогрес от 5 години насам. Преди година " Трансперънси интернешънъл " говореше за остра нужда от смяна на политиката за противопоставяне на корупцията и ангажимент за дълбоки промени в институциите, призвани да водят тази битка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР