Индексът показва изключително тежките проблеми в правната среда в България,

...
Индексът показва изключително тежките проблеми в правната среда в България,
Коментари Харесай

България се срина в класация за право на собственост

Индексът демонстрира извънредно тежките проблеми в правната среда в България, както и неналичието на каквото и да е усъвършенстване.

Страната се изкачва с две места в отчета Social Progress Index 2017

Докладът на Световния стопански конгрес:

Страната се изкачва с 4 места и е 50-а в тазгодишната ранглиста за конкурентоспособност, само че не усъвършенства значително резултата си

Българските политици и мениджъри не са съумели да я подобрят за времето на участие в Европейски Съюз, демонстрира изследване на швейцарския институт за развиване на ръководството

Според " Репортери без граници " 2017 страната освен продъжава да е на дъното в Европейски Съюз, само че към този момент е и измежду страните с " неприятна медийна обстановка "

Страната ни е сполучлив образец в макроикономически проект в района

България се срутва с 19 места по отношение на предходната година в интернационалната ранглиста по отбрана на правото на благосъстоятелност. А причина за потъването от 65-о на 84-о място е доста влошената оценка за отбраната на физическа благосъстоятелност, трайно слабите и даже влошаващите се индикатори за независимостта на правосъдната система, корупцията и върховенството на закона, както и фактът, че други страни са напреднали повече, излиза наяве от оповестените оценки за 2017 година

Това са изводите от интернационалната ранглиста на Алианс " Право на благосъстоятелност ", чийто сътрудник в България е Институтът за пазарна стопанска система. Резултатите в подреждането се образуват от представянето на страните по три индикатора: правна и политическа среда, право на физическа благосъстоятелност и право на интелектуална благосъстоятелност, които имат по няколко подпоказателя.

Сега България пада в долната третина на класацията, като общата й оценка тази година не доближава даже и половината от оптималните 10 точки - тя е 4.8 при оценка 5 и 65-о място преди година. Не се трансформира позицията на страната в районната ранглиста в Източна Европа и Централна Азия.

Изводите са, че показателят демонстрира извънредно тежките проблеми в правната среда в България, както и неналичието на каквото и да е усъвършенстване. Това води до по-ниски приходи, повече корупция, по-голямо неравноправие и по-слаба отбрана на самостоятелните и икономическите свободи, приключват от Института по пазарна стопанска система.

Защо България пада в класацията

С резултат от 4.8 точки - понижение от 0.2 пункта спрямо миналогодишното издание на изследването, България е изпреварена от страни като Мали, Замбия, Доминиканската република, Кения и Хондурас. Намалението в точките на България не е толкоз огромно, само че поради ниската база, изключително за европейска страна, поддържането на това извънредно незадоволително равнище на отбрана на правото на благосъстоятелност е стряскащо, разясняват анализаторите от ИПИ.

Всъщност страната утежнява резултата си най-осезаемо точно при отбраната на физическата благосъстоятелност - оценката е по-ниска с съвсем цяла единица. Прави усещане също, че тази година страната ни не е предоставила данни по подпоказателя " Регистрация на благосъстоятелност ".

Системни остават и проблемите в правораздаването: резултатите в региона на правната и политическата среда не престават да са доста ниски, доказвайки за следващ път, че в България липсват самостоятелност на правосъдната власт, господство на закона, политическа непоклатимост и надзор над корупцията, споделят от Института по пазарна стопанска система. Влошават се оценките за надзор над корупцията и за върховенството на закона, а тази за самостоятелност на правосъдната власт, въпреки да се покачва, слага страната на 99-а позиция по този индикатор.

(Почти) положителни вести

Според изследването България е с най-голям резултат при отбраната на правото на интелектуална благосъстоятелност в границите на трите изследвани сфери. Въпреки това оценката е много по-ниска от резултата на страната в тази област отпреди 8-9 години. Сред всички индикатори най-високите достижения са при отбраната на патентите - 7.7, само че пък в интервала 2009-2013 година оценката е надхвърляла 9.

В региона на правото на физическа благосъстоятелност нараства знакът за достъп до заеми. От Института по пазарна стопанска система обаче означават, че това усъвършенстване следва възобновяване на пазара, а не е разследване от някакви старания на ръководещите.
Оценката за отбрана на авторски права се покачва от 3.7 в предходните две години на 4 през 2017. Въпреки това тя е притеснително ниска като цяло.

Регионът и светът

Влошаването на оценките на България не трансформира мястото й в районната ранглиста за Централна и Източна Европа и Централна Азия - тя остава на 12-а позиция. В нея безапелационно води Естония, следвана от Чехия, Словакия и Полша. Непосредствено преди България са Турция и Румъния, а след нея - Хърватия. Значително по-назад са Русия и Сърбия - на 109-о и 110-о място, а в дъното са Албания, Украйна и Молдова.

Прави усещане, че резултатите на Румъния се утежняват аналогично на българските. Тя също спада с 19 места в класацията. Подобна е наклонността и в Турция, където обаче утежняването визира с изключение на отбраната на физическата благосъстоятелност и правната и политическата обстановка.

В световен мащаб отпред на класацията излиза Нова Зеландия, следвана от Финландия. Двете страни разменят позиции спрямо предходната година. В тройката влиза и Швеция, която измества Люксембург. Като цяло топ местата са заети от северноевропейските страни, Сингапур, Япония и Австралия.
Влияние върху благосъстоянието
Докладът мери и по какъв начин отбраната на правото на благосъстоятелност въздейства върху благосъстоянието, показват от Института за пазарна стопанска система. Проучването демонстрира, че първите 20% от страните регистрират 13 пъти по-висок приход на глава от популацията в съпоставяне със страните на дъното на класацията. Анализът подчертава върху това, че по-добрата отбрана на правото на благосъстоятелност води до повече предприемачество, по-ниско неравноправие, по-висока икономическа независимост, по-голямо гражданско присъединяване и по-голяма сигурност, означават от ИПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР