Индексът показва, че България се грижи добре за екосистемите си,

...
Индексът показва, че България се грижи добре за екосистемите си,
Коментари Харесай

България се изкачва до 30-о място в света по състояние на околната среда

Индексът демонстрира, че България се грижи добре за екосистемите си, само че повече ограничения са нужни за отбрана на здравето на хората

© Надежда Чипева Още по тематиката
И със " зелен билет " въздухът в София е рисково замърсен

Нормите за фини прахови частици са превишени сред 4 и 8 пъти през уикенда
28 яну 2018
България ще апелира по-строгите предели за нездравословни излъчвания от централите

Страната ще се причисли към желае на Полша против решението на Европейската комисия
11 яну 2018
Три образеца за кръгова стопанска система от бизнеса

Кръговата стопанска система се случва у нас и в чужбина
5 яну 2018 България се изкачва с три позиции до 30-о място от 180 страни в света по положение на околната среда. Това демонстрира световният Индекс за положението на околната среда за 2018 година, който се изготвя на всеки две години от Йейлския и Колумбийския университет в съдействие с уредниците на Световния стопански конгрес.

Индексът прави оценка 24 индикатора в 10 категории, които образуват две съществени групи - екологично здраве, т.е. какво е качеството на околната среда по повод здравето на хората, и жизнеспособност на екосистемите, която отразява ограниченията за отбрана на природата. Последните данни демонстрират, че по отношение на признатата за базова 2006 година България доста усъвършенства екологичните си индикатори, само че изостава по факторите, които въздействат на човешкото здраве.

Здраве и природа

За последните 10 години България се е изкачила от 38-о на 24-то място по жизнеспособност на екосистемите, само че е паднала от 59-о на 66-о място по екологично здраве. Макар че като оценка страната има повече точки и в двете области, тя изостава от другите страни в напредъка си. " Това демонстрира по какъв начин се схваща опазването на околната среда в България. Във всички богати страни, които са отпред в класацията, като Швейцария, Франция и така нататък логиката е околната среда да се опазва на първо място за хората. При нас не е по този начин ", разяснява Боян Рашев, съветник по стабилно развиване и ръководещ сътрудник в denkstatt.

Данните за екологичното здраве обрисуват няколко съществени казуса. В категорията " Качество на въздуха " страната слиза от 85-о на 89-о място за последните 10 години, макар че изненадващо усъвършенства оценката си по индикатора " Твърдо гориво за семействата " с повече от осем точки. В същото време обаче се утежняват оценките за фини прахови частици. По думите на Рашев това е директен резултат от големия скок на броя на дизеловите коли през последните години, което заличава резултата от пониженото потребление на твърдо гориво. Отчетлив напредък България демонстрира във връзка с замърсяването с тежки метали. " Това се дължи на вложенията, които заводите ни направиха, както и на това, че към този момент няма оловен бензин ", разяснява Рашев.

С изключение на една категория - " Климат и енергетика ", България усъвършенства резултатите си по всички индикатори за жизнеспособност на екосистемите. Най-значителен скок има във връзка с рибните запаси, където страната се изкачва от 133-то на 45-о място, както и в категорията " Биоразнообразие и хабитат ", което най-вероятно е резултат от основаването на мрежата " Натура 2000 ". При индикаторите за " Климат и енергетика " се утежнява оценката за общи въглеродни излъчвания, само че много по-добър е резултатът за така наречен черен въглерод (сажди), който е обвързван с горенето на въглища от Топлоелектрическа централа. " Резултатът доста се усъвършенства, защото централите построиха уреди за хващане ", сподели Рашев.

Сравнение

Данните за България демонстрират и друго забавно нещо - че страната има доста по-добър показател за околната среда измежду страните със подобен БВП на глава от популацията. " Тук се радваме на доста по-добро качество на околната среда, в сравнение с допуска благосъстоянието ни ", разяснява Рашев.

България стои доста добре и по отношение на другите страни в Източна Европа - на 3-о място в района, като пред нас са единствено Словакия и Литва (съответно на 28-о и 29-о място в световната класация). В същото време страни като Полша, Чехия и Словения заемат по-ниски позиции, което е резултат от по-слабото им показване по индикаторите за жизнеспособност на екосистемите.

На световно равнище на челните позиции остават страни от Западна Европа (виж таблицата), като за 10 години Швейцария изпреварва Франция и заема първото място. Съединени американски щати са 27-ми по показател, което ги подрежда на опашката на индустриализираните страни. От разрастващите се страни Китай и Индия са надлежно на 120-а и 177-а позиция, което съгласно създателите на отчета е показателно за въздействието, което увеличението на популацията и бързият напредък оказват върху околната среда.

Изследването като цяло дава мотив за оптимизъм, защото сумарният резултат на всичките 180 страни, включени в показателя, се покачва. По думите на Рашев това демонстрира, че положението на околната среда в света се е подобрило за последните 10 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР