Индексът на цените на храните* (FFPI) на ФАО остана почти

...
Индексът на цените на храните* (FFPI) на ФАО остана почти
Коментари Харесай

Индексът на цените на храните почти без промяна за втори месец

Индексът на цените на храните* (FFPI) на ФАО остана съвсем неизменен по отношение на октомври, с месечни намаления в показателите на цените на зърнените култури, млечните артикули и месото, съвсем компенсиращи покачванията на тези на растителните масла и захарта. Той доближи приблизително 135,7 пункта през ноември, като това равнище е единствено 0,3 % над цената му през ноември 2021 година, оповестяват от международната организация за издръжка, представени от профилираното издание Agrozona.bg.

При цените на зърнените храни на е регистриран спад от 1,9 пункта (1,3 процента) по отношение на октомври, само че към момента е 6,3 % над цената си отпреди година. Световните цени на пшеницата записаха спад от 2,8% през месец ноември, основно заради повторното присъединение на Руската федерация към Черноморската самодейност за зърно и удължаването на съглашението, пониженото търсене на импорт за доставки от Съединените американски щати заради неконкурентни цени и по-голяма конкуренция на международните пазари с увеличени доставки от Руската федерация. Международните цени на грубите зърна също се намалиха през ноември, като спаднаха с 1% по отношение на октомври.

Цените на царевицата се намалиха с 1,7 % на месечна база, също повлияни от развиването на Черноморската самодейност за зърно. Международните цени на соргото се намалиха с 1,2% през ноември в тандем с цените на царевицата, до момента в който тези на ечемика се покачиха с 2,5%. Международните цени на ориза се покачиха с още 2,3 % през ноември, повлияни от повишаването на валутата по отношение на щатския $ за някои азиатски снабдители и положителния интерес при пазаруване.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО е приблизително 154,7 пункта през ноември, което е с 3,4 пункта (2,3 процента) след спад в продължение на седем поредни месеца. Увеличението се дължеше на по-високите интернационалните цени на палмовото и соевото масло. Международните цени на палмовото масло се възвърнаха през ноември, подкрепени от възобновеното световно търсене на импорт, дължащо се на конкурентни цени спрямо тези на други хранителни масла Междувременно международните стойности на соевото масло се покачиха леко, подкрепено основно от непрекъснатото, мощно търсене от бранша на биодизела, изключително в Съединените американски щати. За разлика от това интернационалните цени на рапицата и слънчогледовото масло спаднаха през ноември.

Има регистриран спад с 1.2% и при показателя на цените на млечните артикули, който е приблизително 137,5 пункта през ноември, по отношение на октомври, отбелязвайки петия следващ месечен спад, само че остава с 11,6 пункта (9,2 процента) над цената си отпреди година. През ноември интернационалните котировки на цените на обезмасленото мляко на прахуляк паднаха най-вече, отразявайки по-ниското търсене на импорт, защото купувачите бяха добре покрити за своите краткосрочни потребности, съчетани с увеличените експортни наличия в Европа.

Цените на пълномасленото мляко на прахуляк спаднаха доста, основно заради по-ниския интерес при покупка от Китай, единствено отчасти обезщетен от по-високите покупки от страните от Югоизточна Азия. Междувременно международните цени на маслото се намалиха заради слабото търсене на импорт, повлияно от високите цени на дребно и несигурността на пазара по отношение на потребителските покупки през идващите месеци. За разлика от това интернационалните цени на сиренето се усилиха.

През ноември интернационалните цени на говеждото месо паднаха за пети следващ месец, защото увеличените експортни доставки от Австралия се прибавиха към към този момент високите доставки от Бразилия, без значение от продължаващото мощно търсене на импорт от Китай. За разлика от това, международните цени на всички други типове месо се възвърнаха, като цената на овчето се увеличи най-вече, водена от солидно търсене на импорт, макар сезонно възходящите доставки от Океания. Международните цени на птичето месо също се възвърнаха, отразявайки по-строгите световни експортни доставки на фона на индустриални неуспехи в доста огромни страни производителки заради засилени епидемии от птичи грип.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР