Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки,

...
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки,
Коментари Харесай

Индексът на тържищните цени пада за поредна седмица седмица

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на питателните артикули, тази седмица се е намалил с 1,72 на 100, регистрира Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Поевтиняването на зеленчуците, плодовете и другите хранителни артикули, почнало след Великденските празници, продължава и през третата седмица на май. Преди това цените на храните на едро се повишаваха две следващи седмици.

През отминалите пет работни дни (13 - 17 май) е регистрирано седмично поевтиняване с 1.7%, по отношение на миналата къса седмица (7 - 10 май), когато цените поевтиняха с 1.6%. Това излиза наяве от оповестения седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

Така от началото на май цените на храните на едро са поевтинели общо с 4.5%.

За отбелязване е, че доста поевтиняване има при сезонните зеленчуци и при някои съществени месни и млечни артикули, по тази причина от началото на месец май ДКСБТ регистрира най-голямото седмично намаляване на цените от началото на 2019 година.

От началото на годината Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамичността на цените на питателните артикули на едро, се е повишил с 4.5%, а на годишна база, по отношение на 18 май 2018 година, повишаването е с 8.8%.

Базовото равнище на показателя от 1.000 пункта е от 2005 година.

При зеленчуците
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР