Индексът на сините чипове SOFIX достигна нова най-ниска стойност от

...
Индексът на сините чипове SOFIX достигна нова най-ниска стойност от
Коментари Харесай

SOFIX с нова най-ниска стойност от над година и половина насам

Индексът на сините чипове SOFIX доближи нова най-ниска стойност от над година и половина насам. Търговията на БФБ обаче, е достигнала " точка на зазмръзване " и купувачите не желаят да купуват от горната страна, до момента в който продавачите нямат предпочитание да продават при настоящите ниски цени. Как ще се развие обстановката от тук нататък, следва да забележим през идващите седмици, оповестява frognews.bg

Иначе, можем да напомним, че октомври и ноември са най-лошите в исторически проект месеци за показателя на сините чипове SOFIX с намаления приблизително от по над 2%.

SOFIX е при най-ниските си равнища от март на предходната година, като е изгубил 2.3% досега, през месеца. В същото време, показателят се е намалил с 15.3% от най-високата си стойност за последната една година и официално е навлязъл в промяна от над 15%.

По-важното в статистиката обаче, е друго. Ако завърши октомври с намаляване, което наподобява изцяло действително, от актуалната позиция, то SOFIX би направил нещо, което е правил единствено два пъти в историята си – шест следващи месечни спада.

Първият случай на шест следващи месечни намаления на показателя е през 2008-ма година. Тогава от септември на 2008-ма до февруари на 2009-та година, показателят губи 74% от цената си за този интервал, като записва спадове от над 20% през четири от месеците.

Интересно е да се означи, че представянето му през идващите шест месеца, го води до растеж от 72%, или съвсем подобен %, какъвто е бил този на спада.

Вторият интервал на шест следващи месечни спадове е през 2010-та година. Тогава, от февруари до юли, показателят записва надалеч по-слаба загуба, в размер на близо 15%, или много по-близо до следения сега спад.

Отново следва възобновяване в идната половин година, когато показателят се покачва с близо 22% след седем месеца.

От началото на годината, показателят SOFIX се е понижавал в осем от месеците, като броим и октомври. Ако станем очевидци на още едно месечно намаляване на показателя (освен октомври), то индикаторът би изравнил върха си от 9 месеца със загуба в годината, то 2008-ма година. Иначе намаления от осем месеца в годината, са се случвали единствено още три пъти в историята – през 2011-та, през 2010-та година и през 2001-ва година.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР