Инcтитyтът за разследване на престъпленията на бившия комунистически режим в

...
Инcтитyтът за разследване на престъпленията на бившия комунистически режим в
Коментари Харесай

Разследват за комунистически престъпления председателя на румънския парламент

Инcтитyтът за следствие на закононарушенията на някогашния комунистически режим в Румъния (IICCMER), се е самосезирал и е почнал следствие против ръководителя на сената и някогашен външен министър Теодор Мелешкану. Разследването е за събитията от декември 1989 година, написа в. " 24 часа ", като се базира на известия в румънските медии.
Разследването стартира откакто в медиите бяха оповестени дипломатически телеграми от интервала, в който в румънския град Тимишоара стартират безредици, довели до рухването на комунистическия режим на Николае Чаушеску в страната. Теодор Мелешкану е бил представител на румънската делегация на срещи във Виена в интервала 19-20 декември 1989 година. Според изявленията в формалното си качество Мелешкану е дезинформирал и въвел в илюзия останалите дипломатически представители за събитията в Тимишоара, представяйки тогавашната реакция на комунистическите управляващи като " клюки, популяризирани с враждебни планове " и " непотвърдени медийни изказвания ".
Румъния е единствената страна в източния блок, където рухването на комунистическия режим е съпроводено с кървава гражданска война. В интервала 16-25 декември 1989 година страната е обхваната от митинги, улични боеве и огромни демонстрации. 1142 души са убити по време на събитията, а ранените са 3138. Румънският деспот Николае Чаушеску и брачната половинка му Елена са екзекутирани след къс развой на 25 декември 1989-а.
Институтът за следствие на закононарушенията на комунистическия режим в Румъния е акредитиран да води следствия от научна позиция на закононарушения, злоупотреби и нарушавания на правата на индивида по време на целия интервал на ръководство на комунистическия режим. Институтът има право да сезира правораздавателните органи. По отношение на Мелешкану институтът е почнал изследвания на архивни документи, търсене на очевидци, събиране на доказателства и други характерни следователски материали.
Институтът прецизира, че при положение, че бъдат разпознати съответни индикации по отношение на осъществяването на незаконни действия, може да уведоми способените органи, оповестява News.ro.
„ С оглед на информацията, оповестена в пресата, Институтът за следствие на закононарушенията на комунизма (IICCMER) е известен служебно по отношение на събитията и изискванията, при които господин Мелешкану работи като представител на румънската делегация на съвещанията от Виена от 19-20 декември 1989 година в подтекста на закононарушения против човечеството от управляващите на комунистическия режим по време на събитията в Тимишоара, които доведоха до многочислени загуби на човешки животи и съществени пострадвания на доста хора ".
Според дипломатическите телеграми Мелешкану е взел участие като длъжностно лице в дезинформацията и заблудата, упражнявани от тоталитарния комунистически режим, като подвежда присъстващите на събитието дипломатически представители във връзка с закононарушенията и злоупотребите, осъществени в Тимишоара, поставяйки закононарушенията, осъществени от в категорията „ клюки, оповестени с враждебни цели “ и „ непотвърдени известия за вести “.
" Анализирайки обстоятелствата с вероятни незаконни последствия, осъществени от господин Мелескану Теодор Виорел, IICCMER стартира характерната процедура по следствие. В този случай бяха разпоредени следствия на архивните документи и идентифициране на очевидци, ще се управляват доказателства и други действия, характерни за проверяващата активност на IICCMER ", показва Институтът за следствие на закононарушенията на комунистите.
78-годишният Мелешкану е посланик и правист. От 2012-а до 2014-а е началник на Румънската работа за външно разузнаване. Бил е сенатор няколко мандата, министър на защитата и на външните работи. В момента е ръководител на румънския сенат – горната камара на Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР