Иначе хубавата програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

...
Иначе хубавата програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност
Коментари Харесай

Социалното министерство обрече на провал програмата за достъпно жилище

Иначе хубавата стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност е на път да остане недостъпна за множеството нуждаещи се тази година поради неуместно късите периоди, които общественото министерство заложи за кандидатстване. Обявата за набиране на планови оферти бе оповестена на уеб страницата на министерството в края на предходната седмица с краен период за подаване на цялата документи до 30 септември.

Както " Сега " писа, програмата дава обещание сред 10 и 100 хиляди лева финансиране за уреди за превъзмогване на разнообразни равнища в жилищните здания, в това число рампи, подемни платформи и асансьори, както и до 8000 лева за пригаждане на лек автомобил и шофьорски курс. По първия компонент може да кандидатства всеки притежател на самостоятелна жилищна постройка, който е лице с трайни увреждания и се придвижва с инвалидна количка или в чието семейство има член с такива усложнения. Възможност да се възползва от финансирането ще има и всяко юридическо лице – съдружие, учредено и вписано по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, когато притежател на жилище в жилищната постройка в режим на етажна благосъстоятелност е лице с трайни увреждания, придвижващо се с инвалидна количка, или в чието семейство има подобен член.

По Компонент 2 от програмата може да аплайват хора с трайни увреждания с потвърден недостиг на долни и/или горни крайници въз основа на здравна експертиза. Необходим е и документ за оценка на физическата валидност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за ръководство на МПС от транспортните регионални лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от транспортната централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК).

Важно е за евентуалните участници в програмата първо да получат писмо за поддръжка и допустимост на кандидатстването по Компонент 1 от съответните дирекции „ Социално подкрепяне ”, след което да пристъпят неотложно към събиране на документи за кандидатстване, показват от общественото министерство. И незабавното пристъпване към тази процедура обаче няма да помогне на фамилиите да се приготвят в период за програмата. До 30 септември всеки претендент би трябвало да е подготвен с капиталов план, позволение за градеж и съответната количествено-стойностна сметка, което значи да наеме за своя сметка архитект и да преодолее цялата общинска администрация, с цел да извади нужните за плана строителни разрешителни. 

Изваждането на документите не може да стане за един месец, предупредиха архитекти пред " Сега ". Само срокът за изговаряне на общината по позволение за градеж на здания от шеста категория е един месец, като след него тече 14-дневен период за инспекция дали разрешителното е законосъобразно. Допълнително утежняващо събитие е, че програмата се афишира във към момента отпускарски интервал, а плановете би трябвало да бъдат придвижени в изискванията на започваща предизборна акция, когато по предписание общинската администрация не е в най-продуктивното си положение. Често тези фамилии нямат и подготвеност да посрещнат спомагателни разноски. Ако става дума за жилищна постройка, процедурата напълно се утежнява, тъй като би трябвало позволение от общото заседание. На последно място, претендентът би трябвало да приложи компактдиск със фотоси, които потвърждават, че в този момент няма налична среда в жилището му, макар че има надалеч по-съвременни способи това да бъде потвърдено.

От една забележка в обявата излиза наяве, че хората с увреждания ще бъдат подложени на подобен тормоз с късите периоди, тъй като общественото министерство бърза да усвои парите до края на годината, само че очевидно се е забавило с подготовката на програмата. Във въпросната записка се показва, че програмата ще се осъществя годишно с пари от бюджета, заради което претендентите тази година следва деликатно да обмислят дали да включат асансьор в плановото си предложение поради късите периоди за осъществяването му до края на годината. Всички строително-монтажни работи би трябвало да са завършили и разплатени доникъде на декември. В същото време планът на програмата бе оповестен едвам на 28 юни 2019 година, вместо това да бе направено още предходната година, с цел да имат време хората умерено да се приготвят. Към момента не е ясно каква опция ще има следващата година за същата стратегия.

ИНФОРМАЦИЯ

Подробна информация за изискванията и документите за кандидатстване по програмата има на уеб страницата на МТСП - „ Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР