Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна съгласно Наредба №

...
Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна съгласно Наредба №
Коментари Харесай

От МЗ с информация за изпълнението на Национална програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Имунизацията против грип е включена като целесъобразна според Наредба № 15 от 12.05.2005 година за имунизациите в Република България, оповестяват от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Препоръчва се годишно на всички лица, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични болести, за живеещи в проведени колективи (специализирани институции за даване на обществени услуги, военни поделения, общежития и др.), за лица с нараснал риск от заразяване по отношение на специалността им (транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав и др.) или лица, които могат да заразят високорискови пациенти (членове на фамилията, личен състав на лечебни, здравни и обществени заведения).

В България имунизационният обсег с грипни ваксини е прекомерно невисок, като за интервала 2013-2017 година междинният обсег в страната е едвам 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%). Обръщаме внимание, че изчисленията са въз основата осъществени продажби, а не на действително приложени дози. Поради извънредно ниския обсег с имунизацията Министерство на здравеопазването създаде Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

Целева група на Националната стратегия са най-уязвимите – а точно лицата, навършили 65 година Имунизацията против сезонен грип е изключително значима за хората в преклонна възраст, при които тежкото протичане и затруднения понижават до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Целта за първата година от влизане в деяние на Програмата е да се реализира 10 % имунизационен обсег, който да се покачва гладко всяка последваща година от действието на Програмата, като през 2022 година той би трябвало да бъде 25%. Ето за какво, при имунизационен обсег през 2017 година от 2,4% за всички рискови групи, Министерството на здравеопазването смята, че терзанията за дефицит на ваксини срещу грип през 2019 година са неоснователни.



Принципът, по който ще се слагат ваксини, ще бъде заложен в Указание за реда за определяне, разпределяне, отчитане и възнаграждение на имунизациите против сезонен грип, обезпечавани по Националната стратегия, направено от Министерство на здравеопазването и НЗОК. След влизането му в действие персоналните лекари ще могат да декларират количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Съгласно плана на Указанието срокът за осъществяване на имунизациите обгръща интервала от 1 октомври до 31 декември т. година

Напомняме, че всяка ваксина се слага след преценка на здравословното положение на лицето и неналичието на противопоказания. Общопрактикуващият доктор е този, който познава лицата от пациентската си листа и техните съпътстващи болести. Той е и изпълнителят на Националната стратегия и има професионалната подготвеност да предложи имунизация с противогрипнаваксина.

Министерство на здравеопазването ще прави както периодически оценки и разбор на осъществяването на имунизациите при лицата от целевата група, по този начин и годишни доклади за дейностите по програмата. При установена нужда ще се търсят благоприятни условия за разширение обсега на програмата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР