Имунитетът от съдебно преследване за криминални деяния на бившите президенти

...
Имунитетът от съдебно преследване за криминални деяния на бившите президенти
Коментари Харесай

Русия готви пълен пожизнен имунитет на бившите президенти

Имунитетът от правосъдно гонене за престъпни действия на някогашните президенти на Русия се уголемява за всяко закононарушение, осъществено от тях, освен до момента в който са били на поста си, само че през целия им живот. Това планува законопроект, импортиран в петък в съветския парламент, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Законопроектът, оповестен на уеб страницата на държавното управление, е измежду няколкото законодателни промени, осъществени след конституционната промяна, която разрешава на Владимир Путин да се кандидатира още веднъж за президент след приключването на сегашния му мандат през 2024 година

Бившите съветски президенти и в този момент разполагат с доживотен имунитет за закононарушения по време на мандата им, според закон, признат, откакто първият постсъветски президент Борис Елцин трансферира властта на Путин в края на 1999 година

Внесеният през вчерашния ден законопроект слага повече спънки пред възможното снемане на имунитета на някогашен президент. Вече се изисква горната парламентарна камара да утвърди с болшинство отменянето на имунитета въз основа на силата на обвиняванията от долната камара, че президентът е направил държавна измяна или друго тежко закононарушение.

За да влезе в действие импортираният от държавното управление законопроект, той би трябвало да бъде признат на три четения в Държавната дума, след това от Съвета на федерацията и най-после да бъде подписан от настоящия държавен глава Владимир Путин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР