Имунитетът на бившата първа дама на Гватемала Сандра Торес бе

...
Имунитетът на бившата първа дама на Гватемала Сандра Торес бе
Коментари Харесай

В Гватемала арестуваха бившата първа дама

Имунитетът на някогашната първа дама на Гватемала Сандра Торес бе свален , оповестява " Ел Мундо ".

Това става две седмици, откакто тя загуби втория тур на президентските избор и в страната на 16 август т.г. против Алехандро Джаматеи. Това й се случва за повторно - първият път бе през 2015 година, когато тя участваше в предизборна борба против комедийния артист Джими Моралес. Но в този момент от неуспеха й се възползва прокуратурата, с цел да я упрекна в нелегално предизборно финансиране. Малко по-късно тя бе задържана.

Бившата първа дама от президенството на Алваро Колом (2008-2012) е разследвана за недекларирани 27.7 милиона кетцала (3.4 милиона евро), получени по време на предизборната й акция през 2015 година

Сандра Торес съобщи, че това е политическа принуда , само че съдийката Клодет Домингес я прати в пандиза.

Адвокатът на Сандра Торес уточни, че здравето на неговата клиентка е влошено и настоя тя да бъде изпратена в частно лечебно заведение. Съдийката не се съгласи, само че подреди обвинената да бъде прегледана в пандиза от правосъден доктор. И към този момент по-късно, в случай че се сметне за нужно, тя ще бъде изпратена в лечебно заведение.

Освен това за хипотетична връзка с противозаконното финансиране на някогашната първа дама прокуратурата проверява и социалдемократическата партия , имайки поради, че като неин претендент Торес взе участие на изборите през 2015 и 2019 година Обвинението употребява случая, с цел да изиска разпускането на партията.

Арестът на Сандра Торес не е озадачаващ. Дни преди да завоюва изборите Алехандро Джаматеи , който ще поеме президентския пост на 14 януари 2020 година, даде обещание, че в случай че гласоподават за него, ще направи всичко съгласно силите си, с цел да вкара госпожа Сандра Торес в пандиза.

Бившият й брачен партньор и някогашен президент Алваро Колон също е обвинен за финансови измами и корупционни покупко-продажби за 30 милиона евро и бе арестуван от февруари до август 2018 година, само че откакто заплати гаранцията си от 120 хиляди евро бе освободен.
 Тръмп плаши Гватемала със наказания
Тръмп плаши Гватемала със наказания

Латиноамерикански пристрастености в Белия дом

Освен това има действия да се смъкна имунитетът и на Джими Моралес , още настоящият президент, и на него да му се повдигне обвиняване за необявен генезис и недеклариране на доходи за 1.7 милиона евро .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР