Имунитетът към Ковид-19 вероятно е по-висок, отколкото тестовете за антитела

...
Имунитетът към Ковид-19 вероятно е по-висок, отколкото тестовете за антитела
Коментари Харесай

Имунитетът към К19 е по-висок, отколкото предполагахме - slava.bg

Имунитетът към Ковид-19 евентуално е по-висок, в сравнение с тестванията за антитела допускат, демонстрира проучване на една от най-елитните медицински школи в света - шведския Каролинска институтет и университетската болница към него.

Проучването е открило, че доста хора без признаци или с леки признаци на корона вирус, са развили така наречен клетъчен имунитет, макар неналичието на антитела, съобщи Дарик.

Научният екип от Каролинска институтет и университетската болница Каролинска са открили клетъчен имунен отговор посредством активиране на Т-клетки против Ковид-19 при хора, които са без или с леки признаци и с негативни проби за антитела, четем на уеб страницата на шведската здравна академия.

„ Т-клетките са тип бели кръвни телца, които са профилирани в разпознаването на инфектирани с вируси кафези и са съществена част от имунната система “, изяснява един от създателите на изследването Маркус Бугерт от Центъра за инфекциозна медицина в Каролинска институтет. Учените са създали имунологичен разбор на проби от над 200 души, част от които приети в болница в Университетската болница Каролинска, както и на хора, контактни с родственици, завърнали се в Стокхолм след почивка в Алпите през март. Алпийските зимни курорти бяха едно от епидемиолгичните огнища и център за разпространяване на Ковид-19.

Анализът на Т-клетките е по-сложен от тестванията за антитела и се прави единствено от профилирани лаборатории, каквато има в шведската здравна академия.

Резултатите демонстрират, че почти два пъти повече хора са развили клетъчен имунитет спрямо тези, при които са открити антитела. Това значи, че публичният имунитет против ковид е доста по-висок, в сравнение с тестванията за антитела допускат, споделя проф. Густаф Люнгрен.

„ Сега би трябвало да се създадат по-обширни и продължителни изследвания както на Т-клетки, по този начин и на антитела, с цел да разберем какъв брой резистентен е имунитетът и по какъв начин тези два разнообразни съставния елемент на имунитета против Ковид-19 са свързани един с различен “, показва Маркус Бугерт.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР