Император Теодосий I забранява на 8 ноември 392 езическите ритуали

...
Император Теодосий I забранява на 8 ноември 392 езическите ритуали
Коментари Харесай

На този ден християнството превзема Римската империя

Император Теодосий I не разрешава на 8 ноември 392 езическите ритуали и постанова християнството като публична вяра в Римската империя. Той е последният монарх, властвал над цялата Римска империя, откакто я сплотява за финален път, единствено няколко месеца преди гибелта си при започване на 395 година След това империята е дефинитивно и вечно разграничена на две елементи - Източна и Западна.

Роден през 347 година в град, намиращ се в днешната област Сеговия, Испания, в аристократично римо-иберийско християнско семейство, Теодосий от млад става ревнив последовател на ортодоксалното християнство. Баща му Флавий е ослепителен пълководец. Следвайки неговия път, синът също реализира триумфи на бойното поле.

През януари 379 година Теодосий е приет от Грациан за август и съимператор на Източната империя, която му е предоставено да пази от готската инванзия, с което се оправя сполучливо.

В църковно отношение Теодосий I стартира битка за налагане на решенията на Първия космополитен събор в Никея. Особено наранена е активността на арианите в неговите владения, които дружно с езичниците изпадат в недружелюбност. През май 381 година е призован и Втория космополитен събор в Константинопол, на който е определен нов патриарх на Константинопол и е признат цялостният текст на Символа на вярата.

Силата на църквата е повишена дотолкоз, че когато през 390 година по заповед на Теодосий готските наемници избиват 7000 души при потушаване на безредиците в Тесалоника (дн. Солун), императорът е публично отстранен от авторитетния свещеник Амброзий Милански. Едва след обществено смирение Теодосий още веднъж е признат в редовете на вярващите християни, макар че това кръвопролитие и последвалото отделяне и опрощаване, остават като едни от най-запомнящите се моменти в неговата биография.

Любопитен факт е, че през 393 година за финален път се организират Олимпийските игри, след което и те са неразрешени като езически бит.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР