Император Нерон е владетелят на Римската империя, известен с това,

...
Император Нерон е владетелят на Римската империя, известен с това,
Коментари Харесай

Възход и падение на император Нерон

Император Нерон е владетелят на Римската империя, прочут с това, че през ръководството му Рим, най-големият и проспериращ град в света по това време, изгаря до основи. Неговото ръководство се характеризира с убийства измежду аристокрацията, вътрешни битки и чудатост, съумяла да скандализира даже и разгулното римско общество.

Нерон се ражда под името Луций Домиций Ахенобарб. Управлява 14 години сред 54 и 68 година след новата епоха. Роден е в Анциум, град в Италия. На 19 години той се оженва за доведената си сестра Клавдия Октавия. След редица дворцови интриги Нерон става най-младият император, заемал престола на Римската империя дотогава.

Още при започване на ръководството си дава повече власт на Сената, до момента в който той отдава живота си на занимания. Заобикаля се с богати римски велможи на неговата възраст. Като главните им занимания в първите години на ръководството на младия император са обикалянето на римските улици и побои и изнасилвания над мирните жители.

Във вътрешната си политика Нерон под въздействието на Сената постанова спомагателни налози на популацията, което води до няколко протеста на простолюдието и робите, които са брутално смазани от римските легиони.

Във външната политика Нерон избира мира и се лимитира да задържи по-рано завоюваните граници. Неговото царуване включва Римо-партската война (58-63 г.), въстанието на кралица Боудика в Британия от 60-61 година и началото на първата Римо-еврейска война (66-70), въстанието на зилотите.

 римска империя

През негово ръководство дефинитивно е покорена Мизия, включваща огромна част от днешните българки земи. Неговите строители прокарват римските пътища в Тракия.

Въпреки краткотрайните му триумфи на вътрешната и външната политически сцена през втората половина на ръководството си Нерон се отдава напълно на ексцентричната си натура. След като първородната му щерка умира на едвам четиригодишна възраст, той издига храмове в цялата империя.

Нерон е прочут с многочислените любовни афери с представители на женския и мъжкия пол. Разгулният му живот кара простолюдието да му се подиграва.

През 64 година в Рим се развихря огромна чумна зараза. Точно в тази година великият град изгаря съвсем до основи. Видният историк Тацит написа в хрониките си, че в Рим преди пожара се разхождали плебеи с факли, които разказвали, че вършат това по заповед на императора.

Точно след двете нещастия Нерон стартира и всеобщи гонения против християните по цялата територия на империята. Малко преди гибелта си императорът стартира възобновяване на Рим и няколко грандомански плана, които съвсем разоряват голямата страна. Това води до редица протести по цялата ѝ територия.

Нерон е погубен през 68 година. Недалновидната му политика и скандалният му метод на живот му печелят доста врагове. Управителите на Испания и Галия подвигат голямо въстание против него.

Те печелят поддръжници в съвсем цялата империя. Уплашен от известността им, Сенатът осъжда скрито Нерон на гибел. Предаден и зарязан от правилните му лакеи, Нерон се самоубива, когато стражите идват в двореца му, с цел да го арестуват.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР