Император Акихито, който на 30 април ще стане първият абдикирал

...
Император Акихито, който на 30 април ще стане първият абдикирал
Коментари Харесай

Животът на абдикиращия японски император Акихито

Император Акихито, който на 30 април ще стане първият абдикирал японски император за близо две епохи, посвети живота си на народите, наранени от страната му по време на Втората международна война и на японците, възстановяващи се след естествени бедствия.

Акихито, който на 23 декември навърши 85 години, претърпя сърдечна интервенция и се лекува от рак на простатата, а в този момент носи и слухов уред. През 2016 година той сподели, че се опасява, че възрастта може да му попречи да извършва своите отговорности.

Ето няколко основни момента от неговото ръководство като първия император, който не е бил разгласен за възвишен, когато се е възкачил на Хризантемения престол през 1989 година:

Монархия на междинната класа

Женитбата на Акихито през 1959 година с Мичико Шода, щерка на фабрикант, бе първата за правоприемник на престола с някой, който не е аристократ, и бе приветствана като знак на една нова Япония. Двамата се срещнали в тенис клуб и той й предложил да се оженят по телефона.

Двойката е била снимана през годините по какъв начин танцува дружно валс в публични облекла и да се разхожда по морския бряг с анораци и панталони. На 10 април, единствено няколко месеца преди Акихито да абдикира, императорската двойка отпразнува 60-годишнината от сватбата си.

Те се стремяха да изградят имидж на " монархия на междинната класа " и да приближат императорското семейство до хората.

И трите им деца постъпиха в университет и се омъжиха за хора без благородно родословие, а обществеността бе осведомена, когато Акихито бе диагностициран с рак на простатата през 2002 година, за разлика от тайнствеността към заболяването на татко му император Хирохито.

Имперска дипломация

Акихито и Мичико се стремяха да изгладят връзките в цяла Азия, която пострада от политиката на Япония преди и по време на Втората международна война, с многочислени визити в чужбина.

През 1992 година той стана първият японски монарх, за който се знае, че е посетил Китай, където раните от войната са дълбоки, и сподели, че изпитва " дълбока горест " за " нещастния интервал, когато моята страна аргументи огромни премеждия на народа на Китай ".

На конференция по случай рождения си ден през 2001 година Акихито сподели, че изпитва " известна непосредственост " с Корея, тъй като предците му са били корейци - невиждано изявление за японски монарх, което влезе във водещите заглавия на вестниците в Сеул.

През 2005 година императорската двойка посети остров Сайпан, станал сцена на кървави боеве по време на Втората международна война, с цел да отдадат респект на паметниците в чест на починалите японски, американски и корейски воини.

" Дълбоко разкайване "

Акихито постоянно приканва Япония да помни страданията по време на войната - изявления, които през последните години притеглят огромно внимание, защото министър председателят Шиндзо Абе наподобява упорства за по-малко оправдателен звук.

На 15 август 2015 година, на 70-ата годишнина от края на войната, Акихито се отклони от формалното изказване, с цел да изрази " надълбоко разкайване ". Предишния ден Абе сподели, че изпитва " тъга в последна степен ", само че добави, че бъдещите генерации не трябва да не престават да се извиняват.

Император утешител

Едно от отговорностите, поети от императорската двойка, бе утешаването на жертви на естествени бедствия.

През 2011 година Акихито предприе невижданата стъпка да се обърне към нацията в телевизионно изказване след земетресението и цунамито, лишили живота на близо 20 000 души и провокирали най-тежката нуклеарна рецесия в света от 25 години.

Акихито коленичи, с цел да приказва с евакуирани хора, а Мичико прегърна дами, изгубили домовете си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР