Имотни посредници у нас успяват да прилъжат продавачи или наемодатели

...
Имотни посредници у нас успяват да прилъжат продавачи или наемодатели
Коментари Харесай

Брокери заробват клиенти с договори до сделка

Имотни медиатори у нас съумяват да прилъжат продавачи или наемодатели да подписват с тях контракт за извънредно посланичество не с избран период, а до осъществяване на договорка. В същото време едвам 5-10 на 100 от решилите да купят или продадат парцел подписват контракт за извънредно посланичество и се доверяват единствено на един брокер, оповестява " Монитор ".


Според Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие „ Недвижими имоти” (НСНИ) четири са главните неща , които би трябвало да се съблюдават, когато клиентът (собственик, покупател, наемател или наемодател), подписва контракт с изключителни права.

„ Първо - да има период на контракта. Някои лидерски компании у нас си разрешиха да манипулират по избран метод клиентите си и да записват период „ до сделка”. В случая потребителите носят известна отговорност, че не се задълбочават при четенето и подписването на сходни контракти. Второто, което е наложително (пак някои компании си разрешиха тази практика), когато получат правата, да затворят парцела. Обещават единствено на думи, без да е вписано в контракта, че офертата ще бъде публикувана към всички медиатори, с цел да не бъде лимитиран притежателят от позиция на броя на купувачите. Третата точка е обвързвана с маркетинговия бюджет. Трябва да е ясно компанията какво ще направи с цел да откри повече евентуални клиенти. Четвъртата точка е отчетността - да има информация какво се е случило, за какво няма договорка, има ли огледи, няма ли. Нерядко се регистрират 20 огледа, а в действителност не е изработен нито един”, прецизира ръководителят на НСНИ.

Константин Пандов от ЕППИ, изяснява, че най-често договорите за изключителни права се подписват с рекомендация от познати и с одобрени медиатори на пазара на парцели. „ Офертите с такива контракти обаче са доста малко”, прецизира той. На въпрос дали американската система е подобаваща за нас, Пандов отговори, че в Съединени американски щати браншовите организации са доста мощни и са решили, че този метод на работа ги улеснява и е с по-голям % успеваемост. „ В момента една оферта у нас се предлага от 10 брокера, а комисионната я взема единствено един, осъществил договорката. Останалите са тичали и правили огледи с клиенти, на вятъра са харчили средства. В същото време на клиента употребил услугите на медиатори му наподобява скъпо, а нас - парите малко”, разяснява той. Според Пандов оптималният метод на работа е с изключителните права, само че нерядко притежателят им желае да осъществя двойна договорка - комисионна и от двете страни. „ Това обаче е неточно за продавача, тъй като даже различен брокер да има клиент, подготвен да даде по-висока, държачът на изключителните права го отхвърля, с цел да вземе комисионна от собствен покупател. Така се понижава и броят на евентуалните купувачи.

„ Ексклузивно значи да представиш парцела на всеки, другояче не работиш за продавача. Ако си в противоположна посока с покупател и сътрудници не те позволяват до оферта няма по какъв начин да представляваш екслузивно купувач”, изяснява Даниела Грозева от „ Веда корект”. По думите ѝ, някои брокери със устрема си да вземат двойна комисионна не оказват помощ на продавача, тъй като не позволяват до офертата всички вероятни клиенти . „ Все повече продавачи обаче осъзнават, че когато работиш с извънредно посланичество това дава опция за работа по маркетинг проект и тогава наложително има триумф в сделката”, посочи тя.

Шефът на НСНИ Добромир Ганев напомни, че в Съединени американски щати 99% от хората покупко-продажбите употребяват единствено един брокер. Щатите са една от страните, където регулацията на този бизнес е най-тежка, извънредно подробна и обгръща всички аспекти на посредничеството. Там режимът е доста тежък, лицензионно съкрушен, с двегодишен интервал, в който би трябвало да се работите като стажант, преди да се стане брокер”, изясни той. Според него това е методът на действие на един контролиран пазар, при който потребителите употребяват услугата на медиаторите доста малко пъти в живота и правата им са добре предпазени.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР