Имотите у нас регистрираха сериозен ръст през последните няколко години,

...
Имотите у нас регистрираха сериозен ръст през последните няколко години,
Коментари Харесай

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

Имотите у нас записаха сериозен растеж през последните няколко години, който обаче, сякаш за почва да демонстрира трайни признаци на закъснение.

Причините за това са няколко. На първо място - парцелите стартират да стават релативно недостъпни, съпоставени с приходите на българите. На второ - предлагането демонстрира трайни признаци на покачване. И най-после, само че не на последно място - наемните равнища се покачиха съществено и сякаш са достигнали своя краткотраен таван (което стартира да лимитира растежа в цените на парцелите по направление на доходността от наеми).

Сега ще се обърна към това - с какъв брой нарастнаха парцелите в София през последните близо пет години, на база на офертните цени. Разбира се, още първоначално ще направя уточнението, че офертните цени не са цените при които се подписват покупко-продажбите. Те обаче са добър ориентир за пазара и упованията на продавачите (реалистични, или не толкова) за цената на техния парцел в настоящата среда.

Преди пет години от най-ниска база стартираха офертните цените на най-малките парцели в столицата - едностайните. Въз основа на офертите продава на един от водещите уеб сайтове за недвижими парцели, за тях се искаше приблизително по 644 евро за квадратен метър. Въз основа на същия уебсайт офертните цени на този жанр парцели към днешна дата са - 1 111 евро. Или покачването в офертната цена е 72.5%.

За да разберете какъв брой тъкмо е този растеж за късия интервал от пет години, ще посоча единствено, че той се равнява на 11.5% рентабилност на година. И това е единствено финансовата облага на вложителите. Ако те го бяха купили за отдаване чартърен, най-вероятно щяха да прибавят най-малко още най-малко 6% върху тази рентабилност за обсъждания интервал.

Всъщност, при актуалните си равнища офертите за едностайните парцели са единствено на 10% от пика си от имотния взрив през 2008-ма година и очевидно са се насочили за тест на тези най-високи стойности.

Тези жилища с изключение на най-малка инвестиция, като безспорна стойност (поради по-малката им квадратура), предоставяха и най-висока рентабилност от наеми (през последните пет години), постоянно стигала даже равнища от 8%. Въпреки растежа в цените на едностайните към днешна дата приходът, който те носят на притежателите им под формата на наеми се резервира висок. Това е по този начин, тъй като междинните равнища, при които се отдават чартърен на база на офертите се превежда, като рентабилност от наем в размер на 7%. Тази рентабилност е над осем пъти повече от най-хубавите лихви по депозитите. Вторите най-скъпи парцели преди две години бяха идващите по мярка - двустайните. Тогава офертните цени - продава бяха 612 евро за кв. м., до момента в който към днешна дата - са към този момент 1 166 евро. Или покачване от 90.5% на база офертни цени.

Тази рентабилност се превежда, като осъществени 13.7% на година, към които вложителите също са можели да прибавят още 6% под формата на рентабилност от наем и да доближат съвсем до основната годишна рентабилност от 20% от тази инвестиция. Можем да отбележим, че цените на двустайните жилища също се приближават обезпокоително близко към най-високите си стойности от пика през 2008-ма година, откъдето ги разделят по-малко от 10%. Разбира се, към настоящия миг и 11 години по-късно, налице е сериозен растеж на приходите на популацията, което не ги прави чак толкоз недостъпни, както преди рецесията.

И в този момент се обръщаме към най-търсените парцели - тристайните, чиито офертни цени са единствените, които към този момент минаха равнищата отпреди рецесията. Тристайните се отличаваха с офертни цени от 626 евро преди пет години, до момента в който към днешна дата, междинната им офертна цена е към този момент - 1 188 евро, или най-висока измежду обсъжданите дотук парцели.

Повишението при офертите на тристайните е в размер на 13.6% на година. Иначе доходността им от наеми е най-ниска измежду дотук обсъжданите парцели - като възлиза на 5.9%. Процентът обаче към момента е отличен, сравнен с ниските лихви по депозитите и равнището на инфлация от над 3%. От най-висока база, при равнище от 676 евро, започва повишаването на четиристайните парцели преди пет години. Към днешна дата междинната им цена е 1302 евро, или растежът тук е 92.6%, което се превежда като 14% междинна годишна рентабилност. Доходността от наеми на този жанр сега е при много положително равнище - от 6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР