Имоти, които са със статут на ателиета, но в тях

...
Имоти, които са със статут на ателиета, но в тях
Коментари Харесай

Тези имоти вече ще са със статут на жилища

Имоти, които са със статут на ателиета, само че в тях се живее, по документи към този момент ще би трябвало да са жилища. Промяната в Закона за устройство на територията (ЗУТ) беше импортирана от депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Към момента ателиетата са преференциални за покупка, защото се продават на по-ниска цена от тази на жилищата. За да дава отговор един парцел на жилищен той би трябвало да разполага с редица атрибути, а точно: да има независим вход, минимум едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, да има складово помещение, което може да бъде и отвън парцела - килер, гараж или мазе.

Към момента парцелите, които не покриват горепосочените условия се продават със статут на ателие, защото при последните единственото условие е да имат хигиеничен възел. Това е и повода в постройките ново строителство да има толкоз доста ателиета, а до 2017 година за тях не се изискваше да има и опция за покупка на гараж или паркомясто, каквото е наложително за жилищата.

Причината ателиета да се продават по-евтино от жилищата е, че при тях няма данъчни облекчения. Така да вземем за пример, ателието не може да се води като главно жилище и не може да се употребяват отстъпки от налога, каквито има за жилищата. В някои общини такса боклук е по-висока, както и токът. Тези, които живеят в ателие нямат право и на адресна регистрация. Също по този начин жителите не са предпазени от наложително взимане от правосъден реализатор, каквито имат длъжниците, които имат единствено едно жилище, което им се води главно.

Към момента в София се, сочи информация в най-големия уебсайт за недвижими парцели . Повечето са на стадий градеж или са ново приключено строителство. Двустаен апартамент, със статут на ателие и повърхност 56 кв.м. в Банишора се продава против 75 235 EUR. В момента е на Акт 14. Друг сходен парцел в постройка, която ще бъде подготвена през 2021 година, може да се купи против 70 800 EUR. Големината му е 52 кв.м.

Цените на готовите ателиета са много по-високи. Ателие от 104 кв.м. в постройка, издигната през 2008 година, в кв. „ Бъкстон “ се оферира на цена от 110 000 EUR. Височината на пространствата е 3.20 м. Ателие от 140 кв.м. в Бояна се продава против 125 000 EUR.

Сред най-скъпите ателиета, които все още се оферират на пазара, се намира в кв. „ Витоша “. Срещу 200 850 EUR новият притежател получава парцел с разгъната застроена повърхност от 250 кв.м., ситуирано в тухлена постройка, издигната през 2012 година

Най-скъпото на пазара ателие е с цена 435 000 EUR. Разгънатата му застроена повърхност е 178 кв.м. Намира се на последния етаж на тухлена постройка от 1940 година на ул. „ Христо Белчев “. Дефакто парцелът съставлява надграден през 2019 година етаж. Състои се от обширна дневна с столова и светла кухня, 2 спални, 2 бани с тоалетни, гардероб, 2 огромни тераси, с опция за асимилиране на едната тераса към жилищната повърхност и отделяне на трета спалня.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР