Имотът, за който днес от 13,30 часа започна дело в

...
Имотът, за който днес от 13,30 часа започна дело в
Коментари Харесай

Имотът, за който е делото в Спецсъда срещу кмета на Батак, е върнат на държавата

Имотът, за който през днешния ден от 13,30 часа стартира дело в Специализирания съд против кмета на Батак Петър Паунов, е върнат на страната.
Делото е формирано по обвинителен акт, импортиран от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Кметът е упрекнат, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, е нарушил служебните си отговорности , като е съставил и утвърдил Акт за частна общинска благосъстоятелност, с който трансформирал собствеността на аграрен парцел в местността „ Язовир Батак “, зона А от държавна в общинска частна благосъстоятелност, като не е зачел влезнало в действие решение на Районен съд-Пещера (в мощ от 12.06.2014 г.), с което парцелът е приет за благосъстоятелност на страната посредством Министерството на земеделието, храните и горите.
Обвинението сочи, че това е направено от кмета за да набави полза за община Батак в размер на 2 400 лв. и на трето лице, станало притежател на парцела, както и да аргументи щета на страната, изразяваща се в неподходящо изменение в имотното положение на Министерството.
Петър Паунов е упрекнат и в превишаване на правата си , тъй като като кмет е внесъл предложение до Общински съвет на 12 септември 2015 година до ръководителя на Общинския съвет - Батак, за продажба на въпросния парцел. По този метод е осъществил неследващи му се пълномощия да се разпорежда с парцели държавна благосъстоятелност.
На 18 септември 2015 година предлагането на Паунов е гласувано с цялостно болшинство от Общинския съвет и с контракт от 13 ноември 2015 година е последвала продажба на земя, която е част парцел държавна благосъстоятелност, на стойност 2 400 лв..
Миналата година Специализираният углавен съд приключи и върна на прокуратурата въпросното дело поради грешки в обвинителния акт.
Справка в уеб страницата на община Батак обаче сочи, че на 26 януари 2017 година локалният парламент е отменил решението за продажба на парцела край бент. Батак. Със същото решение е предоставено на кмета да предприеме нужните дейности за отписването му от актовите книги за общинска благосъстоятелност на община Батак като погрешно актуван.
Районният съд в Пещера по средата на предходната година е прекратил производството по гражданско дело за благосъстоятелност сред аграрното ведомство и купувача на този парцел – Маргарита Теодосиева.
Причината за това е, че страните по договорката – община Батак и купувача, са постигнали конвенция, с която парцелът е върнат в патримониума на община Батак. От своя страна тя пък след това го е деактувала като частна общинска благосъстоятелност. Тоест, той към този момент не е общински.
Страните двустранно са уредили връзките си, като са декларирали пред съда, че нямат искания една към друга.
Процедурата явно не е финализирана обаче, защото информация в Имотния указател сочи, че притежател на парцела е Маргарита Теодосиева. В края на документа е конкретизирано, че парцелът е противоречив.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР