Имотът е единственият актив, който успява да съхрани стойността на

...
Имотът е единственият актив, който успява да съхрани стойността на
Коментари Харесай

Експерт: Хората, които не могат да плащат по 80 лева месечно отгоре за ипотека, ще имат проблем

Имотът е единственият актив, който съумява да запази цената на парите във времето, сподели изпълнителният шеф на организацията за недвижими парцели " ЕРА “ Антон Андонов

Средния размер на ипотечния заем в България е 150 хиляди лева и в случай че лихвата се повиши с 1 процентен пункт, което може да се случи през идващите 2 години, месечната вноска за 20 годишен период на погашение ще се качи със 70-80 лева месечно, сподели изпълнителният шеф на организацията за недвижими парцели " ЕРА “ Антон Андонов във Бизнес Видео Подкаста на bTV.

Това значи, че в случай че кредитополучателите, които са изтеглили заем и не могат да си разрешат да заплащат по 70-80 лева месечно, може би ще имат проблем, обясни той.

По негови думи главните движещи фактори на строителния пазар са били нараснали цени и прекъснатата вериги на доставки, които са се засилили като отрицателен резултат след началото на войната в Украйна.

" Това накара множеството вложители и продавачи да спрат да продават до момента в който схванат какво става на пазара “, сподели Андонов.

Той заяви, че в този тежък за имотния пазар миг в България, са осъществени над 250 хиляди покупко-продажби, като върха се държи към момента от 2007 година, когато са били осъществени 307 хиляди покупко-продажби.

Все по-малко продавачи се съгласяват да продават парцелите си, тъй като не са знаели какво да вършат с парите си, а купувачите, от своя страна са имали терзания по отношение на покачващите се лихви при започване на годината, заключи Андонов.

Относно ипотечните заеми, Андонов заяви, че към момента хората могат да вземат ипотечен заем с рента 2 до 2,5%.

При парцелите действителният растеж на цените в България са нарастнали с 3.8% за последните 6 години, при приблизително 4,06% в Европейски Съюз, което ни прави да се движим в общата европейска наклонност и даже малко под равнището.

Андонов обясни, че повишаването на парцелите, считано дружно с инфлацията е с до 20% и в този случай това е по скоро обикновено и даде няколко съвета дали е преференциално да си купим жилище при тези условия във Бизнес Видео Подкаста.

" Имотът е единствения актив, който съумява да запази цената на парите във времето “, сподели специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР