Имиджът на ГДБОП бе силно попарен, след като най-неочаквано бяха

...
Имиджът на ГДБОП бе силно попарен, след като най-неочаквано бяха
Коментари Харесай

След удара по ГДБОП: Въпросите са повече от отговорите, съмненията остават

Имиджът на ГДБОП бе мощно посърнал, откакто най-неочаквано бяха арестувани двама от водещите борци против интернационалния трафик на дрога у нас - Цветан Панков и Кирил Ванков. Разкритието на дирекция “Вътрешна сигурност ” докара и до обсъжданата от месеци под сурдинка готвена рокада на шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов, считан за едно от най-доверените лица на премиера Бойко Борисов.
Никой обаче не разбра за какво тъкмо Спиридонов, който се употребява с отлична професионална известност във вътрешното ведомство, трябваше да заплати с поста си за скандалните разкрития на държавното обвиняване.

Нормално е да се питаме дали тъй като е знаел нещо към заигравката на негови подчинени с наркотърговци, които сякаш били следени към година. Ако е по този начин, то не би ли следвало и той да понесе отговорност?

Знаел ли е шефът на антимафиотите за това, че чиновниците от върховете на службата, са си разигравали коня напълно под носа му без грам вътрешна опозиция?

Ако пък това е ставало без негово познание, само че под “контрола” на “Вътрешна сигурност”, както се твърди, за какво меверейците са оставили толкоз дълго време змията да се увива в пазвата му?

Ако това е по този начин, съзнателно ли е било и кой е имал интерес от това шефът на ГДБОП да бъде дискредитиран по този типичен ченгеджийски метод?

За жал, разкритията на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи слагат повече въпроси, в сравнение с отговори в няколко направления, измежду които и чисто политически. Най-важното е, че за следващ път бе вдигната завесата за порочното действие на службите ни за сигурност и тяхната безпощадна приложимост от мощните на деня. От правосъдното съвещание, обвързвано с гледана на ограниченията за неотклонение на арестуваните ченгета се разбра, че те интензивно са работили против наркобандата на Радмил Ранов-Ланеца и Веселин Христов-Паяка. Оказа се, че Панков и Ванков имат най-голяма заслуга за това Ланеца и Паяка да се снабдят с обвиняване. Месеци наред наркоирачите са били търсени къде ли не и необичайно по какъв начин се появяват тъкмо ден преди задържането на ченгетата, с цел да свидетелстват против тях?! Именно на техните показания се крепи делото против бопаджиите. На фона на това прекомерно недоверчив наподобява фактът, че преди към месец прокурорът, който до този миг е водил делото против Ланеца и Паяка, е бил изненадващо командирован от София та чак в Дулово. Никой не си мисли, че е за премия!

Поне до този миг по този начин наподобяват нещата, откакто към момента не са приложени никакви СРС-та или други доказателства. По време на правосъдното съвещания излиза наяве още нещо - индивидът, бутнал петте бона, увити на пура в джоба на Панков - Росен Кръстев-Стъкларя, апетитен за независим състезател на наркопазара, е предал флашки със записи на диалози с служителите на реда, които персонално направил. Какво обаче има в тях и дали могат да послужат като годно доказателство, занапред ще се разбере.

Стъкларя сега е под домакински арест поради делото против него. Промяна на мярката към този момент са поискали и другите двама свидетели- Ланеца и Паяка, които от няколко дни търкат наровете в ареста. Говори се, че те също ще си идат вкъщи.

В цялата сага минимум се разясняват две скандални тефтерчета на Ланеца, открити по време на акцията против него от двамата задържани служители на реда. Източници на Фрог от ГДБОП настояват, че от тях станало ясно по какъв начин ежемесечно се отчислявала шест цифрена сума за хора от Министерство на вътрешните работи, ГДНП, Столична дирекция на вътрешните работи, прокуратурата и неколцина юристи. Коментира се, че Панков и Ванков чудесно знаели имената на корумпираните, ангажирани с това да разпъват чадър върху бандата на Ланеца. Преди близо 10 години към задържането на черногореца Будимир Куйович се разбра, че в отдела за битка с наркотрафика в ГДБОП е имало хора, които против солидно възнаграждение са работили в поддръжка на негови съперници в наркобизнеса. Куйович даже ги уточни поименно. Заведена бе оперативна разработка, събраха се и куп доказателства. Един антимафиот бе уволнен, даже отиде на съд. Сагата не свърши до тук, тъй като съдът го оправда, а той се върна на бял кон в системата на Министерство на вътрешните работи.

Безспорен факт е, че многочислените структурни промени в ГДБОП, осъществени по волност на политиците, я направиха слаба и уязвима. Атаките против нея се изясняват главно с сензитивната информация, която се събира от оперативните служащи както за хора от ъндърграунда, а по този начин също за предприемачи и политици. След следващата структурна промяна и очевидното обезкървяване, някогашният шеф на ГДБОП ген. Румен Миланов сподели, че службата се е трансформирала в „ 10-то РПУ на столицата “. Говори се настойчиво, че съответно в наркоотдела множеството чиновници от дълго време не си “мърдат” и пръста, в случай че нямат “лични мотиви” да го създадат, както и, че всички взаимно се подозирали дали не играят за разнообразни лагери. По тази причина никой не смее да прави внезапни придвижвания, с цел да не му пресъхне „ хранилката “.

Ако прокуратурата, с арестите на Панков и Ванков, са изчистили тази прогнила плът, дали обаче не са разчистили място за различен абсцес?

Не инцидентно с половин уста специалистът Тихомир Безлов рече: “Дано едно застъпничество да не бъде сменено с друго”. Днес интензивно се разисква, че с махането на Спиридонов, се отстранява и най-доверения човек на Борисов в системата. За вакантния пост пък се боричкали две лобита - това към основния прокурор Иван Гешев и така наречен “Библиотекари”.

Дали висшите служители на реда са натопени или напълно умишлено са бръкнали в кацата с мед? Дали подземният свят си поставя свои хора на основни места в Министерство на вътрешните работи или политиците конфигурират доверените си лица, занапред следва да разберем.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР