Мисията на Москва до тъмната страна на Луната

...
В руския космодрум инженерите се подготвят за опит за връщане
Коментари Харесай

В руския космодрум инженерите се подготвят за опит за връщане на Луната. В руския космодрум инженерите се подготвят за опит за връщане на Луната. - Авторско право AFP От Euronews  с AFP Публикувано на 08/08/2023 - 09:37

Руският безпилотен лунен апарат се стреми да кацне на южния полюс на Луната.

Русия заяви, че планира да изстреля лунен спускаем апарат тази седмица след множество закъснения, надявайки се да съживи амбициите за полет до Луната, отложени преди почти петдесет години.

РЕКЛАМА

Изстрелването, което е планирано за ранните часове на петък, идва в момент, когато руската офанзива в Украйна продължава втора година, предизвиквайки огромно напрежение със Запада.

С роботизирания спускаем апарат Луна-25 Москва е силно заинтересована за рестартиране и изграждане на силно секретна лунна програма от съветската епоха, която така и не успя да изпрати космонавт на Луната или в нейната орбита.

Руската космическа агенция каза, че ракета Союз е била сглобена в космодрума Восточный в руския Далечен изток за изстрелването на Луна-25.

„Изстрелването е на 11 август“, се казва в изявление на Роскосмос.

„Луната- 25 ще трябва да практикуват меко кацане, да вземат и анализират проби от почвата и да провеждат дългосрочни научни изследвания“, се добавя в изявлението.

Четириногият спускаем апарат, който тежи около 800 килограма, се очаква да кацне в района на южния полюс на Луната. За разлика от това, повечето кацания на Луната се случват близо до лунния екватор.

Изстрелването е първата мисия от новата лунна програма на Москва и идва, когато Русия се стреми да засили сътрудничеството в космоса с Китай на фона на разкъсаните връзки със Запада.< /p>

След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна миналата година, Европейската космическа агенция (ESA) заяви, че няма да сътрудничи на Москва за предстоящото изстрелване на Луна-25, както и за бъдещите мисии 26 и 27.

>

Въпреки изтеглянето, Москва каза тогава, че ще продължи с лунните си планове и ще замени оборудването на ESA с руски научни инструменти.

Говорейки на космодрума Восточни миналата година, Путин каза, Съветският съюз изпрати първия човек в космоса през 1961 г. въпреки "пълните" санкции. Той настоя, че Москва ще развие лунната си програма въпреки настоящите западни санкции.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР