Двудневна среща на върха в Amazon, която ще се съсредоточи върху изменението на климата и правата на човека

...
Местно население минава през павилион със знамена на държавите, които
Коментари Харесай

Местно население минава през павилион със знамена на държавите, страни по Договора за сътрудничество в Амазонка, по време на срещите на Диалога на Амазонка в Белем, Бразилия, неделя, 6 август 2023 г. Местно население минава през павилион със знамена на държавите, които са страни по Договора за сътрудничество в Амазонка, по време на срещите на Диалога на Амазонка в Белем, Бразилия, неделя, 6 август 2023 г. - Авторско право Ералдо Перес/Авторско право 2023 г. The AP. Всички права запазени От Euronews  с AP, AFP Публикувано на 08/08/2023 - 07:41

Осем държави от Южна Америка се срещат в Бразилия, за да обсъдят координирани политики за басейна на Амазонка.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва е домакин на регионална среща на високо равнище тази седмица с глобален интерес, докато лидерите на страните, които споделят Амазонка, търсят пътна карта за спасяването на най-голямата тропическа гора в света.

РЕКЛАМА

Срещата на Организацията на Договора за сътрудничество на Амазонка от осем държави във вторник и сряда в Белем, столицата на амазонския щат Пара, ще послужи като нещо като генерална репетиция за преговорите за климата на ООН COP30, които градът също ще бъде домакин през 2025 г.

Това е първата среща на върха на 28-годишната организация от 2009 г. насам, тъй като Лула се стреми да изпълни обещанието си, че „Бразилия се завръща“ в борбата срещу изменението на климата след период на нарастващи разрушения в Амазонка при неговия крайнодесен предшественик Жаир Болсонаро.

Със своите стотици милиарди дървета, поглъщащи въглерод, Амазонка е ключов буфер срещу глобалното затопляне.

< p>Но учените предупреждават, че обезлесяването го тласка опасно близо до „повратна точка“, след която дърветата ще умрат и ще освободят въглеродните си запаси обратно в атмосферата, с катастрофални последици за климата.

Вече, въглеродните емисии от Амазонка са се увеличили със 117% през 2020 г. в сравнение със средната годишна стойност за 2010 г. до 2018 г., според последните данни на изследователи от бразилската национална космическа агенция INPE.

Ветеранът левичар Лула, който се завърна в офис през януари, каза, че планира да работи заедно с другите членове на групата - Боливия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела - за развитието на басейна на Амазонка, "без да го унищожават".

Лидерите са поради обсъждане на стратегии за борба с обезлесяването и организираната престъпност и търсене на устойчиво развитие за региона, дом на 50 милиона души - включително стотици местни групи, считани за решаващи за опазването на гората.

Срещата на върха ще завърши с съвместна декларация, която се очаква да бъде „амбициозна“ и да изложи „дневен ред, който да ръководи страните през следващите години“, каза служителят на бразилското външно министерство Гизела Падован.

Престъпления в джунглата

Бразилия, която държи около 60% от Амазония, се ангажира да изкорени незаконното обезлесяване до 2030 г. и настоява други страни да последват примера.

Обезлесяването се дължи главно на отглеждането на едър рогат добитък, но се подхранва от мътна смесица от корупция, заграбване на земя и организирана престъпност, чиито пипала се простират до незаконния трафик на наркотици, оръжие, дървен материал и злато.

В Бразилия, най-големият износител на говеждо и соя в света, разрушението е вече е унищожена около една пета от тропическите гори.

РЕКЛАМА

Но след 75% скок в средното годишно обезлесяване в бразилската Амазонка при Болсонаро (2019-2022) спрямо предходното десетилетие, има признаци на напредък.

От януари до юли обезлесяването е намаляло с 42,5% спрямо същия период на миналата година.

Преди срещата на върха повече от 50 екологични групи призоваха правителствата в региона да приемат план „да спрат Амазонка да достигне точка, от която няма връщане“.

Петицията, публикувана от Обсерваторията за климата, призовава страните да се присъединят към обещанието на Бразилия за нулево незаконно обезлесяване до 2030 г. укрепване на правата на коренното население и приемане на „ефективни мерки за борба с екологичните престъпления“. престъпност в тропическите гори.

РЕКЛАМА

Проблемът на света

Лула настоява, че отговорността за спасяването на Амазонка се разпростира по целия свят.

„Светът трябва да помогнете ни да запазим и развием Амазонка“, каза той в сряда.

„Инвестициите са евтини, ако става дума за спасяване на тропическите гори.“

Паола Ариас, климатолог в университета от Антиокия в Колумбия, подчерта, че едрият рогат добитък и културите, произведени в Амазонка, често се изнасят в чужбина.

Обезлесяването „не е по вина само на страните от Амазонка“, каза тя.

РЕКЛАМА

„Използва се от световна агроиндустрия, която генерира печалби за глобалния север. Тези връзки с Европа, Северна Америка и Австралия трябва да бъдат част от дебата."

Шест президента трябва да присъстват на срещата, като Еквадор и Суринам са представени от министри от кабинета.

Норвегия и Германия, ключови донори в бразилския фонд Amazon за опазване на тропическите гори, също са поканени, заедно с Франция, която има дял от Амазонка през територията на Френска Гвиана.

Бразилия също покани нациите с тропически гори Индонезия и Демократична република Конго.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР