Оръжейни лодки и дипломация в Южнокитайско море

...
Журналисти правят снимки на кола с дипломатически номера и китайски
Коментари Харесай

Журналисти правят снимки на кола с дипломатически номера и китайски знамето напуска филипинското министерство на външните работи в Манила, Филипините в понеделник, 7 август 2023 г. Журналисти правят снимки на кола с дипломатически номера и китайски флаг напуска филипинското министерство на външните работи в Манила, Филипините в понеделник, 7 август 2023 г. - Авторско право Aaron Favila/Авторско право 2023 The AP. Всички права запазени от с AP Публикувано на 08.07.2023 г. - 11:51

Териториалните претенции на Китай към плитчина от малки острови предизвикаха дипломатически спор в Манила

Филипинското правителство привика китайския посланик в понеделник, за да предаде дипломатически протест срещу използването на водно оръдие от страна на китайската брегова охрана срещу филипински кораб за доставки в оспорваното Южнокитайско море, каза филипински служител.

p>РЕКЛАМА

Филипинските военни в неделя осъдиха "прекомерното и обидно" използване на водно оръдие от страна на кораба на китайската брегова охрана, за да блокира филипински снабдителен кораб да достави нова партида войски, храна, вода и гориво за окупираната от Филипините Втора Томасова плитчина в спорните води.

Съединените щати, Европейският съюз и техните ключови съюзници, включително Австралия и Япония, изразиха подкрепа на Филипините и загриженост относно действията на китайския кораб. Вашингтон поднови предупреждението, че е длъжен да защитава дългогодишния си съюзник по договора, ако филипински държавни кораби и сили попаднат под въоръжена атака, включително в Южнокитайско море.

Напрегната конфронтация

Напрегнатата конфронтацията в събота беше последното избухване в дълго кипящите териториални конфликти, включващи Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней. Преса, че Министерството на външните работи в Манила е привикало китайския посланик Хуанг Силиан в понеделник сутринта, за да предаде категоричен дипломатически протест.

Протестът ще подчертае как действието на кораба на китайската брегова охрана е нарушило международните разпоредби, насочени към избягване на сблъсъци в морето и Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., каза служителят, който говори при условие за анонимност поради липса на правомощия да обсъжда действията на правителството, преди те да бъдат публично оповестени.

Натоварено корабоплаване ленти

Споровете в Южнокитайско море, един от най-натоварените морски пътища в света, отдавна се смятат за азиатска възпламенителна точка и деликатна разломна линия в съперничеството между Съединените щати и Китай в региона. Китай претендира за собственост над почти целия стратегически воден път въпреки международните решения, които обезсилват огромните териториални претенции на Пекин, като тази през 2016 г. от Постоянния арбитражен съд, международен орган, базиран в Хага. Китай отхвърля това решение.

Филипински военноморски персонал на борда на две наети снабдителни лодки пътуваше към Втори Томас, ескортирани от кораби на филипинската брегова охрана, когато кораб на китайската брегова охрана се приближи и използва мощно водно оръдие, за да блокира Филипинци от плитчината, за която Китай също претендира, каза филипинската военна и брегова охрана в неделя.

Безразумно пренебрежение

Действието на китайския кораб е „безразсъдно пренебрегване на безопасността на хората на се качи на борда" на наетата от филипинските военноморски сили лодка и наруши международното право, казаха в неделя въоръжените сили на Филипините.

"Прекомерните и нападателни действия срещу филипинските кораби" близо до плитчината попречиха на една от двете филипински лодки от разтоварването на провизии, необходими на филипинските войски, охраняващи плитчината на борда на кораба на филипинския флот BRP Sierra Madre, който отдавна е останал, каза филипинската армия.

Той призова китайската брегова охрана и централната военна комисия на Китай „да действайте благоразумно и бъдете отговорни в действията си, за да предотвратите грешни изчисления и злополуки, които ще застрашат живота на хората."

Свобода на корабоплаването

Държавният департамент на САЩ каза в изявление, че чрез "стрел водни оръдия и използвайки небезопасни блокиращи маневри, корабите на КНР се намесиха в законното упражняване на свободата на корабоплаване в открито море от Филипините и застрашиха безопасността на филипинските кораби и екипажа." Той използва акронима на Китайската народна република.

РЕКЛАМА

Той добави, че подобни действия са пряка заплаха за "регионалния мир и стабилност".

Китай е отдавна настоява Филипините да изтеглят малкия си контингент от военноморски сили и да изтеглят активната, но разпадаща се BRP Сиера Мадре. Военноморският кораб беше умишлено закачен на плитчината през 1999 г. и сега служи като крехък символ на териториалните претенции на Манила към атола.

Китайските кораби блокираха и засенчваха флотски кораби, доставящи храна и други провизии на филипинските моряци на кораба в плитчината, която корабите на китайската брегова охрана и рояк китайски рибарски лодки - за които се подозира, че се управляват от милиции - са обграждали от години.

Докато САЩ не предявяват претенции към Южнокитайско море , той често критикува агресивните действия на Китай и разполага своите военни кораби и изтребители в патрули и военни учения с регионални съюзници, за да защити свободата на корабоплаване и прелитане, което според него е в националния интерес на Америка.

Китай предупреди САЩ да спрат да се намесват в това, което наричат ​​чисто азиатски спор и предупреди за неуточнени последици.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР