Името ѝ е Алина Фернандес, а историята на нейния живот

...
Името ѝ е Алина Фернандес, а историята на нейния живот
Коментари Харесай

Аз, Алина: историята на извънбрачната дъщеря на Фидел Кастро

Името ѝ е Алина Фернандес, а историята на нейния живот ще бъде разказана във филм. Малко преди началото на фотосите Алина споделя, че чака този филм да бъде освен това от елементарна биографична творба: " Много би ми харесало, в случай че публиката усети, че е научила нещо ново от кино лентата ", споделя Алина Фернандес пред онлайн изданието на живеещите в заточение кубинци " CiberCuba ".

" Най-важното за мен е да описвам за Куба ", прибавя тя, имайки поради в действителност нещо друго. Да споделя за Куба значи за нея да дава глас на недоволството си - Алина Фернандес е измежду най-острите критици на одобрената от татко ѝ Фидел Кастро политическа система.

" Защо се обърнах против татко си "

При това първоначално Алина се възхищава откровено на героя от революцията. Майка ѝ Наталия (Нати) произлиза от заможно семейство и е известна с хубостта и интелигентността си. Нати и Фидел Кастро се срещат за пръв път през ноември 1952 по време на мероприятие в университета в Хавана. По това време Фидел е към момента изцяло незнаен, само че единствено няколко месеца по-късно това се трансформира коренно: на 26 юли 1953 година той провежда дружно със съидейници първия протест против диктатора Батиста.

Опитът за прелом пропада, само че Кастро мигновено се прочува. Заедно с други бунтовници той попада в пандиза, откъдето излиза няколко години по-късно по силата на всеобща прошка. След като възобновява контакта си с Нати, двамата стартират интимни връзки, въпреки да имат брачни сътрудници. От тази връзка на 19 март 1956 се ражда Алина. По това време Фидел Кастро е към този момент в Мексико, където се среща с Че Гевара. Кастро вижда за пръв път дребната си щерка - единственото момиче измежду неговите осем деца - чак след свалянето на режима на Батиста през януари 1959 и триумфалното си завръщане в Хавана. Алина е 10-годишна, когато за пръв път научава, че брачният партньор на майка ѝ - известният сърдечен хирург Орландо Фернандес - не е същинският ѝ татко.

Първоначално новината провокира същински екстаз у Алина, само че последователно възприятията ѝ към фамозния бунтовник охладняват. Като дете Алина се бори да носи фамилното име на Кастро, само че когато той най-накрая се съгласява, тя към този момент е трансформирала мнението си. Кастро признава бащинството, само че момичето му остава непознато. Според " Foreign Policy " връзките на Алина с брата на Фидел Кастро - Раул - са по-близки, в сравнение с със личния ѝ татко: " Чичо ѝ Раул е индивидът, към който тя постоянно е можела да се обърне за помощ, когато е имала някакъв проблем. Фидел Кастро в никакъв случай не е бил податлив да оказва помощ ". Нещо повече: Алина се усеща командвана и потискана от същинския си татко и с времето страда от ден на ден от радикалния режим на острова.

Опитите ѝ за професионална кариера в Куба се провалят, изключително откакто става ясна сериозната ѝ позиция по отношение на политическата система. Алина непрекъснато подава молби да напусне Куба, които обаче са отхвърлени персонално от татко ѝ. През 1993 година най-накрая ѝ се удава да избяга - под прикритие и с испански паспорт тя се качва неусетно на аероплан за Мадрид, откъдето по-късно се трансферира в Маями в Съединените американски щати. Оттам тя ревниво се ангажира за правата на своите сънародници и постоянно показва против режима на Кастро. Алина стъпва още веднъж на кубинска земя чак 21 години след бягството си - през 2014, когато посещава тежко болната си майка.

" Моят живот като щерка на Кастро "

Филмът, който ще бъде сниман в Колумбия, следва в общи линии записките на Алина Фернандес, излезли през 1997 година под заглавие " Аз, Алина. Моят живот като щерка на Кастро. ". Режисьор е Мигел Бардем - братовчед на международно известния артист Хавиер Бардем. Филмът ще се появи по кината през 2023 - тъкмо 30 години след бягството на Алина от Хавана. Дъщерята на Кастро и до през днешния ден живее в Маями.

Автор: Сузане Кордс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР