Името Трансилвания навлиза в латинската (древноримската) география през I-III век,

...
Името Трансилвания навлиза в латинската (древноримската) география през I-III век,
Коментари Харесай

Румъния анексира Трансилвания

Името Трансилвания навлиза в латинската (древноримската) география през I-III век, като название на една от областите – Transilvania, влизаща в състава на римската провинция Дакия. При Великото преселение на народите тук се настаняват славянски племена. Първата заселила се група прабългари взе участие в състава на аварското ханство. Втората идва по-късно с Аспарух.
След изгонването на турците, през 1690 година васалното отношение на Трансилвания по отношение на Османската империя е прекъснато, като региона минава под ръководството на австрийската империя. Хабсбургите прибавят към своите трофеи и тази на „ трансилвански княз “. През 1867 година към този момент е част от дуалистичната монархия Австро-Унгария. Това продължава до 1920 година, когато Трансилвания, дружно с други земи, е присъединена по силата на Трианонския кротичък контракт към Румъния.
Австро-унгарската история на региона Трансилвания, която включва и източната част на Банат, продължава до 1920 година През този интервал в региона прииждат голям брой българи, наричани съгласно българското разделяне на региона банатски българи и седмиградски българи. Географията на Седмиградско (име, което включва единствено част от наличието на Трансилвания) се лимитира от Карпатската дъга на юг и на запад и от планината Пояна Руска на север и изток. Общата повърхност на региона, обхваната в това проучване, е 61 500 км2, до момента в който същинска Трансилвания дружно с Банат обгръща 102 000 км2. Това е територията, която Кралство Румъния получава като победителка в Първата международна война. През 1940. година северната част на Трансилвания се причислява към Унгария, само че след края на войната още веднъж е отстъпена на Румъния (1947 г.).
Румънската историография, която извежда корените на румънската държавност от времето на трака (дака) (Децебал), не признава друга етническа история на Трансилвания, с изключение на румънската. За нея тази страна е част от изконната румънска земя, която 800 години е била окупирана от унгарците (за доста малко време – през 1599 година Трансилвания е присъединена от Михаил Витязул към Влашко и Молдова).
Съобщения за трансилванските българи се появяват в немската и унгарската книжнина още през XVIII в. Макар и отчасти, преди Освобождението внимание им обръща Марин Дринов, а първото странствуване при чергедските и брашовските българи прави Любомир Милетич. Впоследствие при алвинцките българи се озовава откривателят Карол Телбизов, а при брашовските – историкът Георги Нешев. Българските колонии в Трансилвания са проучени и от Тодор Балкански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР