Името на офицерът от руското военно разузнаване Денис Сергеев, с

...
Името на офицерът от руското военно разузнаване Денис Сергеев, с
Коментари Харесай

Името на един от отровителите на Скрипал изплува в нов скандал

Името на офицерът от съветското военно разузнаване Денис Сергеев, с псевдоним "Сергей Федотов ", се оказа забъркано в нов скандал.

Той, дружно с още двама чиновници на съветското военно разузнаване ГРУ са пътували до Барселона през интервала 2016-2017 година преди противозаконния референдум за самостоятелност в Каталуния, демонстрира следствие на групата Bellingcat, извършено взаимно с испанския вестник "El Pais " и Civic Media, написа "Монитор ".

"Най-малко трима чиновници на съветското ГРУ са пътували до Барселона от ноември 2016 година до декември 2017 година ", се споделя в взаимна обява на проверяващите.

Посочва се, че става дума за чиновниците секретното "подразделение 29155 " Денис Сергеев, Алексей Калинин и Михаил Опришко.
Сергеев е посетил Барселона няколко пъти, като от време на време е употребявал за прикритие семейството Федотов. Последното му посещаване е на 29 септември 2017 година, два дни преди референдума.

Точно Сергеев е дошъл в Лондон през март 2018 година по едно и също време с отровителите на Сергей и Юлия Скрипал - Александър Мишкин ( "Александър Петров ") и Анатолий Чепига ( "Руслан Боширов "). Според източниците на Би Би Си, Сергеев е с чин генерал-майор в ГРУ.

На 14 декември 2016 година Алексей Калинин, който се счита за най-активния от сътрудниците на ГРУ, е дошъл в Барселона под името Алексей Никулин - месец след идването на Сергеев. Калинин е засичан освен в Европа, само че и в Китай, Турция, Израел и Дубай.

Третият съветски разузнавач Михаил Опришко е дошъл в Барселона през декември 2017 година, откакто на 27 октомври същата година испанското държавно управление пое непосредствено ръководството на Каталуния поради признатата от локалния парламент декларация за самостоятелност.

Към момента не е изяснено какъв брой време е останал Опришко в Испания.

Според източници от испанските дипломатически кръгове, испанското държавно управление от дълго време е подозирало Русия, че се намесва във вътрешните работи на Испания.

От пролетта на 2018 година и след случая Скрипал, английските и американските служби предоставяха информация за няколко дестабилизиращи интервенции, подхванати от руснаците на Запад, в това число в Испания, като вниманието им е било концентрирано точно върху Каталуния ", разяснява един от събеседниците на проверяващите.

Националният съд на Испания, както беше обявено по-рано, проверява интервенция на съветските спецслужби в провеждането на референдума в Каталуния през 2017 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР